Издания / премиери

Премиера на “Шапката на Ниночка” - новата книга на проф. Любомир Халачев

17 септември 2021, 18.00 ч., Аула на НАТФИЗ "Кр. Сарафов"

Премиера на “Шапката на Ниночка” - новата книга на проф. Любомир Халачев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на “Шапката на Ниночка” - нова книга от проф. Любомир Халачев

Проф. д.н. Любомир Халачев завърши новата си книга „Шапката на Ниночка“.  Сборникът съдържа 30 публицистични статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

Премиерата на изданието ще бъде в Деня на София, 17 септември (петък), от 18.00 ч. в Аулата на НАТФИЗ (ул. “Стефан Караджа” № 20)

„През новия век културата рязко и някак си самонадеяно изскочи от спокойните води на културните изключения и се хвърли да превзема икономическите полета. От една страна звучи малко самонадеяно, но от друга страна ние вече глобално сме в ръцете на дигиталната революция. Наред с всички плюсове и минуси тази революция донесе на хората много свободно време. Като резултат – това свободно време трябва някак си да се запълва и в тази огромна празнина навлязоха всички форми на забавлението, информацията и хобитата. А с тях - и културата като най-общата форма на човешкото забавление.

В тази книга аз се опитвам да обясня на хората, които са във властта и ръководят държавата, че инвестициите в култура са не само задължителни (ако искаме да сме част от ЕС), но и много доходни. Без да цитира цифри и проценти, чрез много и различни примери текстът подсказва как трябва да се отнасяме към културата и хората, които я създават ако искаме да използваме нейната мощ. А в есето „Културният профил на българина“ се опитвам да подскажа в каква посока трябва да се развива цялата нация ако иска да остане на тази Земя.“
~ Проф. Любомир Халачев

*

Заповядайте на премиерата на „Шапката на Ниночка“ - в Деня на София, 17 септември, от 18.00 ч. в Аулата на НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

 

Автор:
НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Публикация:
16.09.2021 г. 17:16
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33361-premiera-na-shapkata-na-ninochka-novata-kniga-na-prof-lyubomir-halachev