Издания / премиери

Втората част на учебното помагало "Моята България" с одобрение от МОН за преподаване в чужбина

Изданието е предназначено за ученици между 8.-12. клас

Втората част на учебното помагало "Моята България" с одобрение от МОН за преподаване в чужбина

 

Втората част на учебното помагало "Моята България" с одобрение от МОН за преподаване в чужбина

Със заповед, издадена от Министъра на образованието и науката, второто, допълнено издание на учебното помагало „Моята България“, бе одобрено за подпомагане на обучението по история и цивилизация в чужбина. Изданието е създадено по проект на Фондация "Българска Памет" със съдействието на издателска група „Просвета“ и е предназначено за ученици между 8.-12. клас

Към първото издание на втората част на „Моята България“, излязло от печат през април тази година, са добавени 7 нови разработки на авторския екип, които съответстват на темите, заложени от МОН в програмата за обучение по история и цивилизация в чужбина.

Автори на учебното помагало „Моята България“ са едни от най-авторитетните български историци – проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. дин Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова и доц. д-р Даниел Вачков. Интересните изследвания, представени в 51 теми в помагалото, обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до Съвременността.

Съдържанието в „Моята България“ е съобразено с последните постижения на съвременната историографска наука в проучването на българската история. Акцентът в учебното помагало е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на българската история. Освен с научни факти и оригинални исторически извори, читателите ще се запознаят и с разнообразни ресурси – снимки, карти, изображения и рубрики. Новият прочит на отминалите събития допринася за засилването на интереса, любознателността на читателя и спомага за възпитаването на младите хора в родолюбие и историческа памет.

В съответствие със стила и концепцията на изданието, авторите са направили нов прочит на добре познати теми от българската история и са поставили акцент на по-малко известни факти в науката до този момент.

Някои от сензационните тези, които присъстват в учебното помагало са свързани с тракийския фундамент, който е в основата на народността ни и това, че този многоброен народ не е изчезнал, както се твърди досега в официалната наука. Доц. Вачкова застъпва и тезата, че голяма част от римските/византийските императори са с тракийски произход. Тя изцяло отхвърля 681 г. като годината на създаването на българската държава, позовавайки се на достоверни източници. Изразява и тезата, че траките са имали писменост, а не както се твърди в науката, че са безписмен народ.

Новите 7 теми в допълненото издание на „Моята България“ за 8.-12. клас, са:

  • „За славяните или: историята се пише от генетиците“
  • „Възрожденските училища“
  • „Априлското въстание“
  • „Освобождението на България“
  • „Българският национален въпрос“
  • „Съединението и неговата защита“
  • „България в Балканските войни (1912-1913)“

„Моята България“ за 8.-12. клас е второто по-подробно издание на учебното помагало, след като през 2018 г. Фондация "Българска Памет" и издателска къща „Просвета“ издадоха неговата първа част, предназначена за по-младите читатели.

Както досега, така и занапред, издателите ще продължат да даряват хиляди екземпляри от „Моята България“ на учителите по история в България и чужбина.

Повече информация за двете издания, както и техните онлайн версии може да намерите и изтеглите напълно безплатно на www.moyata.bg. "Моята България“ ще бъде достъпна и в секцията „Безплатни ресурси“ на образователната платформа е-просвета, съобщиха от Издателска група „Просвета“.

Книжните версии на учебното помагало „Моята България“, предназначено за 8.-12. клас може да намерите в по-големите книжарници.

 

 

Автор:
Фондация "Българска памет"
Публикация:
22.08.2021 г. 17:01
Етикети:
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33237-vtorata-chast-na-uchebnoto-pomagalo-moyata-balgariya-s-odobrenie-ot-mon-za-prepodavane-v-chuzhbina