Издания / премиери

Книгата "Цигулковата школа във Варна" от Геновева Бурова с премиера на ММФ “Варненско лято”

10 август, 19:00 ч., Градска художествена галерия “Борис Георгиев”

Книгата "Цигулковата школа във Варна" от Геновева Бурова с премиера на ММФ “Варненско лято”

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата "Цигулковата школа във Варна" от Геновева Бурова

Геновева Бурова е една от любимите учителки на поколения деца в Музикалното училище на Варна. Въпреки достолепната си възраст тя се превърна в хит в социалните мрежи с цигулковите концерти, които изнасяше за съседите си пред блока в най-тежките месеци на локдауна по време на пандемията от Covid-19.

Тази вдъхновяваща жена е посветила живота си на музиката, запалила е за цигулката десетки млади таланти, сред които са и децата ѝ Димитър Буров и Яна Бурова, сега изпълнители и преподаватели с международна кариера, живеещи в Лондон. Като част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2021 г-жа Бурова ще представи своята книга спомени „Цигулковата школа във Варна“, започната също по време на първата ковид изолация.

Идеята ѝ тръгва от намерението да опише педагогическата работа на Димитър Райчев и Снежина Фурнаджиева - изтъкнати варненски цигулкови педагози. Заради тях влиза в Държавния архив в града и спомените я връщат в началото на 60-те години на ХХ век, когато е млада учителка. Помагат ѝ съвременните технологии и чрез Фейсбук се свързва с възпитаници на Музикалното училище по целия свят. И книгата се превръща в хроника на цигулковата обучение във Варна.

Посвещава я на НУИ “Добри Христов” и на 80-годишнината то кончината на големия български композитор, патрон на училището.

Започва със спомени от 50-те за Снежина Шоропова-Фурнаджиева и Димитър Райчев, следват творчески портрети и биографии на много музиканти, свързани с училището, общи методически цигулкови практики и концертни изпълнения - преглед на 75-те години цигулково обучение във Варна.

За книгата проф. Розмари Стателова казва: “Геновева Бурова... с този си труд прави съществен принос към културната памет на варненци за техния град. За “нашата Варна”, тъй като Варна и специално музикална Варна принадлежи на всички българи. Личности, имена, конкурси, композитори, принципи и методи на преподаване, събития - всичко това се излива в спомените на Геновева Бурова с такава неподправеност, че читателят неусетно изчита 100-те страници на текста с лекота и удоволствие.”

Геновева Бурова завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” през 1962 г. Оттогава до 1999 г. е преподавател по цигулка в НУИ “Добри Христов”. Носител на награда Бронзова лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Отличник на Комитета за изкуство и култура и старши преподавател. От 1999 до 2003 преподава в Консерваторията в Истанбул. Голямото богатство на г-жа Бурова са нейните ученици - много от тях лауреати на национални и международни конкурси.

Премиерата, която е част от  съпътстващата програма на фестивала, ще бъде на 10 август от 19:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”.

* * *

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
10.08.2021 г. 14:55
Етикети:
споменипремиера на книгаММФ “Варненско лято”
Геновева Бурова
"Цигулковата школа във Варна"
Посетено:
786
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33211-knigata-tsigulkovata-shkola-vav-varna-ot-genoveva-burova-s-premiera-na-mmf-varnensko-lyato