Издания / премиери

Премиера на "Момичето, което предсказваше миналото" от Красимир Димовски в София

5 юли, 18:30 часа, Литературен клуб „Перото“ - НДК

Премиера на "Момичето, което предсказваше миналото" от Красимир Димовски в София

 

◊ ПОКАНА

Издателска къща „Хермес“ ви кани на премиера на „Момичето, което предсказваше миналото“ от Красимир Димовски в град София!

Може ли да се предскаже миналото и да си спомним бъдещето? Защо светът е все още толкова неподреден като в детска игра? И защо Бог не е това, за което го мислим?

Отговорите може да са скрити в тези 13 великолепни разказа, в които децата разказват съпреживения свят на възрастните. Разкази от деца за възрастни. 13 наситени с драматизъм истории, белязани от неповторимия стил, роден от детското въображение, характерен за прозата на Красимир Димовски. Това са разкази за любовта и омразата, за страстта към летене и страстта към унищожение, за женската красота като еротика, провокация и вдъхновение, за смъртта и безсмъртието.

Заповядайте на 5 юли, понеделник, от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“. Книгата ще бъде представена от писателя Деян Енев. 

След официалната премиера на сборника с разкази в град Пловдив, Красимир Димовски ще се срещне с почитатели на българската литература в София.

В събитието ще се включи и редакторът на книгата и управител на ИК „Хермес“ Стойо Вартоломеев, който ще разкаже повече за работата по сборника, за включените разкази и къде се крие тайната на въздействащите им послания. 

Красимир Димовски е израснал в Яврово, между голямата планина Могила и малката Могилчица. Място географски тясно, но достатъчно широко, за да побере образите на света, които си спомнят бъдещето и предсказват миналото. Истории, пропити с неповторимия стил на автора, събрани в настоящата книга „Момичето, което предсказваше миналото“. Автор е на сборниците „Ние, кавалеристите“ и „Райската градина“.

Думи за книгата:

"Красимир Димовски е от моето поколение писатели. И мога да кажа, че той беше най-добрият. Но докато през тези трийсет години ние издавахме книга след книга, той мълча – и се появява пред читателите истински чак сега. Но само как се завръща!

Тези тринайсет разказа от сборника „Момичето, което предсказваше миналото“ представляват почти немислима смес между писането на Габриел Гарсия Маркес и Андрей Платонов. Маркес умееше да разглобява и да сглобява света по неподражаем начин. А Платонов усещаше думите като живи същества, опитомяваше ги и ги пускаше сами да търсят пътечките си.

В разказите на Димовски има и едното, и другото. И аз съм щастлив, че сега тази книга е в ръцете ви." ~ Деян Енев

"Натрупани мълчания. Повече от 30 години Красимир Димовски мълчи, за да избухне талантът му в прекрасния сборник с разкази „Момичето, което предсказваше миналото“. Кратки по обем, но поетични по смисъл и съдържание. През погледа на детското светоусещане светът на възрастните изглежда различен, объркан и понякога необясним. Може би Бог така го е подредил. А кой е Бог и какви са неговите послания, ще разчетете в тринайсетте „невръстни“ разказа в сборника." ~ Стойо Вартоломеев

"Разказите на Красимир Димовски отварят очите на своите читатели за божествения детски поглед към света около нас. Поглед, който всички сме имали, но в изкушенията на биографичния път сме изгубили, забравили или потиснали. Връщането към него носи радост, възстановява хармонията, открива ни мъдростта на естеството. А разказите са градивни камъни на българския магически реализъм." ~ Младен Влашки

 

Автор: ИК „Хермес"
04.07.2021 г. 15:57
Посетено: 1312
Етикети: Стойо Вартоломеев, Деян Енев, разкази, премиера на книга, Красимир Димовски, което предсказваше миналото“, „Момичето, ИК „Хермес"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33065-premiera-na-momicheto-koeto-predskazvashe-minaloto-ot-krasimir-dimovski-v-sofiya