Издания / премиери

Представяне на книгата „Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г.” от Магдалена Абаджиева

Най-старият българско-италиански ръкописен речник от Възраждането ще се завърне официално в земите, в които е писан

Представяне на  книгата „Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г.” от Магдалена Абаджиева

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 юли 2021 г. от 18.30 часа в Културния център на с. Житница (обл. Пловдив) ще бъде представена книгата „Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г.” на гл. ас. д-р Магдалена Абаджиева от Института за български език към БАН.

Книгата е избрана за най-значимо научно постижение за 2020 г., както и за монографичен труд с национално значение.

На 27 юли 1845 г. един италиански свещеник на име Маурицио да Кастелацо поставя своето име върху първата страница на малка ръкописна книга с размери 145 на 88 милиметра. Никой в онези времена не предполага, че през 2020 г. тя ще бъде обявена за най-стария открит и запазен българско-италиански речник.

Днес този ръкопис е издаден в наборен вид с обстоен езиковедски коментар от  гл. ас. д-р Магдалена Абаджиева от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към Българската академия на науките.

Книгата „Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г.” печели престижната награда за най-значимо научно постижение на Института за български език за 2020 г.  Обявена е и за монографичен труд с национално значение. Книгата е в резултат на изпълнение на Националната научна програма „Млади учени и постдокторанти” на Министерството на образованието и науката на Република България.

Отец Маурицио е служил в средата на XIX век в селата Дуванлии и Житница близо до Пловдив. Идеята за съставянето на българско-италиански речник не е спорадична. В средата на XIX век в българските земи се установява католическият орден на капуцините, които целенасочено започват да изучават българския език за целите на своята мисионерска дейност. Известно е, че са съставяни и други подобни речници, които не са запазени. Така Речникът на отец Маурицио се откроява като най-стария запазен писмен паметник, онагледяващ българско-италианските езикови отношения от онази епоха.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.06.2021 г. 12:49
Етикети:
представяне на книгаМагдалена Абаджиева
„Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г.”
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33004-predstavyane-na-knigata-rakopisniyat-balgarsko-italianski-rechnik-na-otets-mauritsio-ot-1845-g-ot-magdalena-abadzhieva