Издания / премиери

Излиза от печат единствена по рода си енциклопедия за България

Премиера на Енциклопедия „България" - 24 юни 2021 г., 17:30 ч. – БАН

Излиза от печат единствена по рода си енциклопедия за България

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 юни излиза от печат и ще се разпространява по книжарниците единствената по рода си Енциклопедия "България“ – издание на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и издателство Книгомания. Изданието е луксозно и с високо полиграфическо качество; с твърда подвързия, обемът му е 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.

Макар в днешните свръхтехнологични времена да изглежда, че отговорите на всички въпроси са в Google, оказва се, че разнообразието от сайтове, блогове, медии и социални мрежи не може да откликне с толкова богата и достоверна информация за България, както новата енциклопедия на БАН. Авторите и редакторите на „Енциклопедия България“ са създали много добра концепция за това еднотомно издание, в което по подходящ, стегнат, логичен и комуникативен начин е поднесена разнородна и стриктно проверена информация, съобразена с най-новите постановки в академичната наука.

В над 800 страници новата Енциклопедия „България“ компресира факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас. Екипът на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ е пресял респектиращо количество източници и статистически данни, за да допълни и осъвремени всички теми. 

Припомняме, че през годините с голям авторитет са се ползвали и все още се ползват по-старите издания на НЦ „Българска енциклопедия“, посветени на България: първата национална енциклопедия – „Енциклопедия България“ в седем тома (1978–1996), енциклопедичният справочник на английски език “Information Bulgaria” (1984), дванайсеттомната „Голяма енциклопедия България“ (2011). Разбира се, част от информацията и доста от изводите в тях вече са остарели, така че необходимостта от нова „Енциклопедия България“ е буквално наложителна. Основни събития от новата и най-новата ни история също са намерили място в престижното издание.

 

Заповядайте на премиерата на Енциклопедия „България"

24 юни 2021 г., 17:30 ч. – БАН, ул. „15 ноември" 1, зала „Проф. Марин Дринов".

Събитието се провежда в партньорство с Научноинформационен център „Българска енциклопедия" при БАН.

Изданието ще представят:

. Проф. Евдокия Пашева, заместник-председател на БАН
. Проф. Нина Атанасова, научен секретар на БАН, направление „Биомедицина и качество на живот"
. Доц. Елка Трайкова, научен секретар на БАН, направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност"
. Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания при БАН.

Водещ на събитието ще бъде журналистът Даниел Ненчев.

 

Автор:
Книгомания
Публикация:
23.06.2021 г. 15:06
Посетено:
970
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/33001-izliza-ot-pechat-edinstvena-po-roda-si-entsiklopediya-za-balgariya