Издания / премиери

Български фолклор и чудеса навръх Еньовден в "Орисано" от Искра Урумова

Книгата е своеобразно продължение на самодивската трилогия „Откраднато, обречено, опазено“

Български фолклор и чудеса навръх Еньовден в "Орисано" от Искра Урумова

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 юни 2021 г. от 18:30 ч. навръх Еньовден в големите Римски терми във Варна ще е премиерата на „Орисано“ от Искра Урумова. Ще ви посрещнат приказни самодиви с изненадващи дарове  и ще вдъхнем магия в първите дни на истинското лято.

Книгата "Орисано" е своеобразно продължение на самодивската трилогия „Откраднато, обречено, опазено". Трилогията разказва вълшебна история, вдъхновена от българските магични традиции и фолклор, която плени хиляди читатели у нас в последните години.

Няколко дни преди най-мистичния празник – Еньовден – на пазара се появява омайният роман „Орисано“ – дългоочакваният четвърти самодивски сезон от свят, в който овчари и самодиви са смъртни врагове от незапомнени времена.

Изминали са години от историята на Неда и Марко – двамата млади, които успяват да се изправят пред вековните забрани в името на любовта си. Години, в които техният син се е превърнал в мрачен и фатален млад мъж, готов на всичко, за да избяга от миналото.

В неговия брутален свят на мръсни сделки, жестокост и смърт се появява Спасена – необикновено момиче, което има лошия късмет да се озове на погрешното място в погрешното време. Или пък в най-правилното…

Веднъж пресекли се, пътищата им остават неизбежно свързани и някогашният брутален и безчувствен тъмен герой ще открие, че дори и най-дебелата стена не може удържи на стихийната сила на любовта.

Може ли изпепеляващата страст, лумнала между двамата, да се опълчи на целия свят?

В новия си роман Искра Урумова създава свят, изпълнен с тайнства, приключения, лукавство и смайваща красота. Мрачна, но романтична приказка, в която практичната реалност на XXI век се преплита с напрегнат сюжет и български фолклор.

Искра Урумова работи като журналист близо 20 години – репортер и редактор във вестници, радио, интернет агенции и телевизии. Позната е на широката аудитория като телевизионен кореспондент за Нова телевизия и БТВ. Участва в организацията на Международен литературен фестивал „Варна Лит”.

„Чудесата не противоречат на законите на природата. Те противоречат само на нашите представи за тези закони.“

 Августин Блажени

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
23.06.2021 г. 14:01
Посетено:
678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32998-balgarski-folklor-i-chudesa-navrah-enyovden-v-orisano-ot-iskra-urumova