Издания / премиери

Представяне на приказния сборник разкази на Савко Калата "Созопол, улица "Рибарска"

29 юни, 18:30 часа, Дом на писателя - гр. Бургас

Представяне на приказния сборник разкази на Савко Калата "Созопол, улица "Рибарска"

 

◊ ПОКАНА

Дом на писателя в гр. Бургас и "Лексикон" - Издателството за българска литература ви канят на представянето на приказния сборник разкази на Савко Калата "Созопол, улица "Рибарска". За книгата ще говори Любен Дилов-син.

Созополският Чудомир разбива каси

Всъщност разбивал ги е преди 1990. Сега ще ви разбие от смях и ще ви открадне сърцето. Четвъртата книга на Савко Калата представя най-доброто от него – изкусителен разказвач, непресторен повествовател на покъртителни житейски истории и – най-важното – един от най-сладкодумните писатели събеседници, които можете да срещнете днес. Защото разказите на Савко създават усещането, че сте поседнали под някоя натежала смокиня на самата улица „Рибарска“ с филджан подбрана ракия от знаменития „Казан на Савко“ и историите, които четете всъщност ги чувате от първа ръка.

С биографията си и трите сборника с разкази Савко Калата се наложи като един от най-своеобразните, шарени и истински гласове на новото българско разказване. Не го наричам литература, защото литературата застива между кориците на книгата, а думите на Савко продължават извън нея – разказват се като вицове, засвидетелстват се като „истински истории“, живеят като собствени спомени. След „Да оцелееш в ада“, „Вълчи разкази“ и „Замръзналият Созопол“ „Созопол, улица „Рибарска“ е дългоочакваното завръщане не просто на един от най-знаменитите касоразбивачи от времето на соца, а вече и на един от най-добрите български разказвачи.

* * *

Заповядайте на представянето на "Созопол, улица "Рибарска" - приказния сборник разкази на Савко Калата.

29 юни, вторник, 18:30 часа, Дом на писателя - гр. Бургас, ул. "Вола" №3

 

Автор: Лексикон
23.06.2021 г. 10:49
Посетено: 183
Етикети: Созопол, разкази, Лексикон, Савко Калата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32996-predstavyane-na-prikazniya-sbornik-razkazi-na-savko-kalata-sozopol-ulitsa-ribarska