Издания / премиери

Представяне на книгата албум "Непознатият фотограф Георг Волц"

24 юни 2021, 18:30 ч., Клуб „Журналист"

Представяне на книгата албум "Непознатият фотограф Георг Волц"

 

◊ ПОКАНА

Книгата албум „Непознатият фотограф Георг Волц“ представя голяма част от творчеството на именития български фотограф с германо-френски корени и гръцки произход.

Книгата е един всеобхватен опит да се направи монографичен портрет на тази колоритна личност - Георг Волц. Той живее и твори в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 г. става придворен фотограф на княз Фердинанд I. Автор е на множество от популярните студийни портрети и непринудени фотографии на царското семейство. Заснетото от Георг Волц е фотографско наследство с висока историческа и художествена стойност, като обхваща едни от най-бурните времена в Третото българско царство.

Заповядайте на представянето на „Непознатият фотограф Георг Волц“ на 24 юни от 18:30 часа в Клуб „Журналист“.

Книгата албум е твърди корици, над 300 страници, съдържа биография и родословно дърво на фотографа, уводни думи написани от доц. Георги Лозанов и д-р Андрей Захариев, и над 900 подробно описани фотографии, разделени на следните глави: Спомени от фронта на Балканската война, Стара София, Окръг София, Пейзажи от България, Личности, портрети, Събития, Царят и неговото семейство.

За книгата д-р Андрей Захариев казва: „Тя в действителност е извънредно ценна и заслужава напълно да ѝ се признае изключителност. Защото разкрива в пълнота пред погледа ни невероятно богатото и ценно както в документален, така и в художествен план наследство на един феноменален фотограф.“ 

След дългогодишна работа по дигитализацията на запазения архив на фотографа могат да бъдат видяни непоказвани досега фотографии.

Автор на книгата албум е Биляна Брайкова Карастоянова. Обработката и ретуша на хартиените снимки и стъклени плаки са направени от Росен Ненов.

Книгата е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц, внучка на фотографа и радетел на френско-българската дружба и сътрудничество. По-голяма част от фотографиите, част от книгата албум, са любезно предоставени от внука на Георг Волц - инж. Иван Терзиев.

Георг Волц фотографира едни от най-значимите моменти от бойните действия през Балканската война. Запазеният семеен архив на фотограф, включва репортажни кадри от важни събития като обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на Храм-паметника "Св. Александър Невски" и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.

Волц заснема възхитителни панорамни фотографии на България, направени от аероплан, което го превръща в един от пионерите в тази област. Благодарение на неговите безценни кадри от София и цяла България съвременният човек може да придобие ясна представа за тогавашния бит и живот на хората.

Изданието на книгата албум е двуезично, на български и английски език.

Фотографът Георг Волц оставя на поколенията множество безценни кадри, някои от тях добре познати, като например снимката на кръга „Мисъл“, а други от тях - непознати до излизането на тази книга албум.

 

Заповядайте на 24 юни от 18:30 часа в Клуб „Журналист“ в Съюз на българските журналисти (ул. "Граф Игнатиев" №4).

 

 

Автор:
Емануила Живкова и Биляна Карастоянова
Публикация:
21.06.2021 г. 14:23
Посетено:
857
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32977-predstavyane-na-knigata-album-nepoznatiyat-fotograf-georg-volts