Издания / премиери

Писателката Неда Антонова гостува в Стара Загора с книга за Паисий

Представяне на романа „Безмълвие" - 18 юни, 17:30 ч., Регионален исторически музей

Писателката Неда Антонова гостува в Стара Загора с книга за Паисий

 

◊ СРЕЩА С АВТОГРАФ

В навечерието на празника преп. Паисий Хилендарски – 19 юни, по покана на Библиотека „Родина”, писателката Неда Антонова ще гостува в Стара Загора с  най-новия си роман „Безмълвие" (изд. Хермес, 2020). 

Книгата, която разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски, автор на „История славянобългарска", ще бъде представена на 18 юни, петък, от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей – IV експозиционно ниво.

 

За книгата:

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...

Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си. Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история. Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките.

Неда Антонова, след дълги години на проучване, ни го описва като различен човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

За автора:

Неда Антонова е автор на повече от 20 романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. На особен читателски интерес се радват „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“ и „Приют за щастливи“. Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“. Днес писателката живее и работи в Търговище.

При последното си гостуване в Стара Загора тя представи книгата „Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски”.

 

 

Автор:
Библиотека „Родина” - Стара Загора
Публикация:
17.06.2021 г. 14:28
Посетено:
1194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32941-pisatelkata-neda-antonova-gostuva-v-stara-zagora-s-kniga-za-paisiy