Издания / премиери

Представяне на книгата "Хилядолетната битка. Лабиринт" от Йордан Колев

14 юни 2021 г., 18,30 ч., Литературен клуб „Перото“ - НДК

Представяне на книгата "Хилядолетната битка. Лабиринт" от Йордан Колев

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на представянето на книгата „Хилядолетната битка. Лабиринт“ от Йордан Колев на 14 юни 2021 г. – 18,30 ч. – Литературен клуб „Перото“. Входът е свободен. (Ще бъде допускана публика до изчерпване на допустимия брой места от 50% според предписанието на МЗ.)

Водещ на събитието ще бъде Даниел Ненчев, а книгата ще представи Ирина Вагалинска. Специални гости ще бъдат Жизел Съботинов и Борис Жогов.

Жизел Съботинов е бретонка. Родена е близо до Понт Авен – любимото място на импресионистите. Завършва класическа филология във Франция. За пръв път пристига у нас през 1976 г. Усвоява бързо български език в компанията на Тодор Колев, Стефан Данаилов и Доротея Тончева. Но най-вече с безценната помощ на Недялко Йорданов. Намира своята любов на морето и остава в България. Преподавала е френски език във ВИНС Варна и в училището към френското посолство в София.

Борис Жогов е възпитаник на НГДЕК в София. Учи арабистика в СУ „Климент Охридски”. В продължение на 20 години непрекъснато пътува до Сирия и изучава историята и културата на тази страна. Има публикации в местни издания. Пише и превежда поезия от арабски, гръцки и английски. У нас са издадени няколко негови стихосбирки. Последната от тях е „Ако някога успееш” (2018).

 

◊ ЗА КНИГАТА

Лабиринтът е сложна надсловесна фигура, в която е нарушено съотношението между пространство и време. Пространството е умишлено намалено и сгъстено, а времето – умишлено удължено. Защото, влизайки в лабиринта, ние ставаме жертва на неговите уловки; поемаме нанякъде, задънваме се, връщаме се, загубваме се в коридорите, лутаме се и докато намерим изхода, времето тече...

Точно на този принцип е изграден прекрасният роман на Йордан Колев „Хилядолетната битка: Лабиринт“. В пространството на една загадка времето е удължено до няколко века: от битката на тамплиерите срещу неверниците за опазване на Божи гроб до сегашната война с Ислямска държава за опазване на човешките ценности и достойнство.

Постепенно книгата се изпълва не само с любопитни събития и с интересни човешки съдби, а и със значим смисъл; принуждава ни да си припомним вечния проблем за „доброто“ и „злото“. „Хилядолетната битка: Лабиринт“ щастливо обединява напрегнатия сюжет с достойнствата на психологическата проза. Романът е увличащ екшън, като притежава и всички качества на високата художествена

~ Владимир Зарев, писател

 

Кървави сражения, яростни двубои, тайни мисии – в „Хилядолетната битка: Лабиринт“ не липсва нито една от класическите съставки на романите за тамплиери. Но тук сблъсъкът на кръстоносците с армията на Саладин през 1187 година е само елемент от драматичния пъзел, който читателят ще реди с нарастващо любопитство чак до финала.

Каква е връзката между средновековния рицар Ромен де Валоа и съвременния любител на мрежови игри Борис? Защо единият размахва меча в смъртоносна схватка, а другият сънува кошмари с отсечени глави? Как събитията от XII столетие ще отекнат в XXI век?

След множество изненадващи обрати постепенно ще се изяснят всички пресечни точки между двете епохи. Тайната средновековна мисия на единия герой ще се окаже ключова и за другия, който ще последва вътрешния си подтик да се присъедини към снайперистите в съвременна Сирия. А авторът Йордан Колев ще превърне „българската следа“ в нещо повече от забавна подробност, защото и тя ще се окаже част от идеята му да покаже жестокостта на войната от различни времеви ракурси. Неговият талант на разказвач, с ярко въображение и майсторски изказ, ще запали въображението на всеки, който поиска да влезе в лабиринта на „Хилядолетната битка“.

~ Ирина Вагалинска, журналист

 

◊ ЗА АВТОРА

Йордан Колев е потомствен пилот – като главен щурман на БГА „Балкан“ (1972–1985) неговият баща Йордан Колев-старши има значителен принос за развитието на въздушния транспорт в България. Синът лети в гражданската авиация от 1987 г., а да пише и превежда започва през 90-те години. През 2015 г. Владимир Зарев публикува три негови разказа в списание „Съвременник“. Това слага началото на тяхното приятелство – прочутият български писател оказва изключително влияние върху творческото развитие на Йордан. Следва публикуването на пътеписа „От Рио до Кейптаун“ (2017). Книгата е базирана върху преживяванията на автора по време на единствената околосветска ветроходна регата за аматьори. Личният опит е от значение и при написването на следващата му книга – романа „Кацането“ (2019), който пресича съдбите на пътници и екипаж от аварирал самолет.

„Хилядолетната битка: Лабиринт“ засяга по нов начин теми, които вълнуват  любителите на историческата литература. Четенето продължава да е сред предпочитаните занимания в свободното му време – наред с гледането на Формула 1, карането на мотор и плаването на ветроходна яхта.

 

Автор: Книгомания
13.06.2021 г. 15:58
Посетено: 640
Етикети: Йордан Колев, представяне на книга, Книгомания, „Хилядолетната битка. Лабиринт“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32922-predstavyane-na-knigata-hilyadoletnata-bitka-labirint-ot-yordan-kolev