Издания / премиери

Личностите, които защитиха българските евреи, в мащабното изследване „Доблест и наказание” от проф. Вили Лилков

Премиера на книгата - 15 юни от 18:00 ч. в София Хотел Балкан

Личностите, които защитиха българските евреи, в мащабното изследване „Доблест и наказание” от проф. Вили Лилков

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" представя „Доблест и наказание” от проф. Вили Лилков. Авторът на „Бивши хора“ и „Погубената България” проследява съдбата на спасителите на българските евреи.

Спасени или оцелели са българските евреи през Втората световна война и чия е заслугата за това? Спорът по тези въпроси често стига до крайности – от твърдението за абсолютната заслуга на цар Борис III за спасението им до отричане и вменяване на пълна вина на Царство България за депортацията и унищожението на евреите от Беломорието, Вардарска Македония и Пиротско. Има ли все пак герои, отстояли до края принципите на хуманизъм и неприкосновеност на човешката личност?

На  пазара може да откриете достойното издание на „Доблест и наказание”, в което проф. Вили Лилков – съавтор заедно с Христо Христов на приносните „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурности „Погубената България” проследява съдбите на хората, помогнали на българските евреи през времето на Втората световна война. След края ѝ те са съдени от Народния съд и преследвани от ДС, а върху имената им е хвърлена сянката на забравата.

Изследването е тематично продължение на издани­ята от поредицата „Незабравените лица на спасението“. В него оживяват тихите дела на „обикновените” граждани – като   добрия съсед, хлебаря или аптекаря, притекли се на помощ в тежки моменти; фабрикантите, които въпреки забраните приемат на работа бедстващи евреи; обще­ствениците, кметовете, митрополитите, писателите и народните пред­ставители, издигнали глас срещу антисемитизма и расовите теории и застанали в защита на евреите. Техните следи не само са почти напълно заличени от историческите хроники, но след 9 септември 1944 г. някои от тях са убити, а други – хвърлени в затвори, концлагери и изселени. Собствеността на мнозина е отнета, лишени са от работа и пенсия, обявени са за врагове на народа и паметта за тях е напълно заличена.

Базирана на архивите на Държавна сигур­ност, документи от Държавна агенция „Архиви“ и  лични спомени, „Доблест и наказание” проследява детайлно обществената реакция в България на едно от най-мрачните и срамни петна от човешката история – Холокоста.

Премиерата на книгата ще се състои на 15 юни от 18:00 ч. в София Хотел Балкан (пл. „Св. Неделя” 5), а почетни гости на събитието ще бъдат посланикът на Държавата Израел в България – Н. Пр. Йорам Елрон, председателят на българското представителство на Фондация „Конрад Аденауер” –  Торстен Гайслер, и председателят на организацията на евреите в България „Шалом” – д-р Александър Оскар. Входът е свободен.

*„Доблест и наказание” се издава с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

 

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник-председател на Столичен общински съвет (1999–2014), както и народен представител в 43-то Народно събрание (2014–2017).

Дълги години задълбочено проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, която БКП провежда в продължение на 45 години спрямо националния елит, като в резултат на това след „Девети“ той е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията, и записва техните свидетелства. Съавтор с Христо Христов на книгите „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“ и „Погубената България“.

„И ако някой все още не е убеден, че историята на Холокоста трябва да стане задължителен предмет в българските училища, то нека прочете книгата на Вили Лилков. Тя е най-добрият учебник, от който бъдещите поколения ще могат да се учат на човещина, смелост, достойнство, чест и няма да позволят никога върху хората, които го носят, да плющи бичът на подлостта и позора.“

Исак Гозес

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
13.06.2021 г. 16:27
Посетено:
682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32920-lichnostite-koito-zashtitiha-balgarskite-evrei-v-mashtabnoto-izsledvane-doblest-i-nakazanie-ot-prof-vili-lilkov