Издания / премиери

Премиера на „Жираф в чашата“ от Николай Ценков

10 юни 2021 г., 19:00 ч., Литературен клуб „Перото“ - НДК

Премиера на „Жираф в чашата“ от Николай Ценков

 

◊ ПОКАНА

Премиера на „Жираф в чашата“ от Николай Ценков

На 10 юни 2021 г. в 19:00 ч. ще се съберем в Литературен клуб „Перото“, за да отпразнуваме появата на сборника с разкази „Жираф в чашата" от Николай Ценков, автора на „Човекът, който продаде морето".

Историите в новия сборник приканват към едно необичайно пътешествие – през поколенията, тяхната самота и любимата им музика. В началото на 60-те години основателят на първия джаз оркестър в България прави нелегален запис на учениците си, които свирят Глен Милър. През нечии слушалки и днес може да се чуе „Нова генерация“ около бившия „Кравай“. А едни пораснали хлапета всяко лято се връщат в „Малката текила“ в Созопол, където звучи „Сайпръс Хил“.

Всички тези поколения – изгубени или изтръгнати – никога не са спирали да си говорят. Знаят, че мълчанието не е немота, а компромис между желанието да изричаш истината и необходимостта да я спестиш. И че музиката е разказ без разказвач, съвършен и невъзможен. Светнал и изчезнал – в нищета и блясък – като жираф в чаша с „Блъди Мери“.

Николай Ценков е роден през 1985 г. в Стара Загора. По образование е юрист; има научни интереси в областта на социалната философия. Работил е в сферата на икономическата дипломация и проектното финансиране. За първата си книга – „Човекът, който продаде морето“ (2019), е отличен с наградата за проза на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет” (2020).

Oчакваме ви на 10 юни от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото“. Специален гост на вечерта ще бъде неповторимата Миленита!

 

 

Автор: Изд. Колибри
08.06.2021 г. 16:01
Посетено: 614
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32890-premiera-na-zhiraf-v-chashata-ot-nikolay-tsenkov