Издания / премиери

Премиера на сборника „Боледуват ли книгите?"

9 юни 2021 г., 17:00 ч., платформа Zoom

Премиера на сборника „Боледуват ли книгите?"

 

◊ ПОКАНА

Студентите от втори курс, специалност „Книгоиздаване",
Факултет по журналистика и масова комуникация,
Софийски университет „Св. Климент Охридски"

Ви канят на премиерата на сборника „Боледуват ли книгите?"

 Изданието е посветено на предизвикателствата пред издателската индустрия по време на пандемията от COVID-19. Премиерата на книгата ще бъде на 9 юни, от 17:00 ч., в електронната платформа Zoom. 

 

Студенти задават въпроса „Боледуват ли книгите?“

Книгата задава въпрос още със заглавието си и в отговор разкрива отражението на пандемията от COVID-19 върху книгоиздаването в България и чужбина. Този отговор е резултат от усилията на студентите по книгоиздаване от втори курс във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Сборникът „Боледуват ли книгите?“ представя как книгоиздателската индустрия преодолява последиците от пандемията през погледа на български издатели, книготърговци, библиотекари, блогъри, писатели и читатели. 

Студентите не отразяват само чуждия издателски опит, но и се справят с  предизвикателството сами да създадат книга в необичайна обстановка.  Пръснати из цялата страна, те извършват всички издателски процеси в условията на дистанционно обучение по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател гл. ас. д-р Георги Александров.

Подемът на дигиталните формати, четенето като терапия, успехът на електронната книготърговия, изненадващите пазарни резултати, преоткритите заглавия, антикризисните мерки на издатели и институции, благотворителните инициативи... Това са само някои от темите на 25-те текста, документирали „новото нормално“ в книгоиздаването. Студентите обобщават и изводите от анкетното си проучване за промените в читателските нагласи по време на пандемията. Предлагат и богата информация за държавна подкрепа, издателски кампании и професионална солидарност от различни страни по света. Затова и на корицата на своето издание младите автори го определят като „книга за протегнатите ръце в световното книжно семейство и нуждата от светлина в труден за всички период“.

Електронното издание на „Боледуват ли книгите?“ е достъпно в сектора „Учебни медии“ на сайта на Факултета по журналистика и масова комуникация. От фейсбук страницата на книгата може да се научи повече за съдържанието и процеса на създаването ѝ.

В продължаващата пандемична обстановка студентите ще представят своя сборник на 9 юни от 17.00 ч.

Събитието ще се проведe в онлайн платформата ZOOM

Meeting ID: 889 4215 3711, Passcode: 438307

 

 

Автор: Организаторите
08.06.2021 г. 11:50
Посетено: 770
Етикети: Софийски университет, онлайн, премиера на книга, студенти, сборник, „Книгоиздаване", „Боледуват ли книгите?", Студентско издание
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32870-premiera-na-sbornika-boleduvat-li-knigite