Издания / премиери

Представяне на "Хроники на Вазовия род" от Катя Зографова в Стара Загора

3 юни, 17:30 часа, Регионален исторически музей, IV експозиционно ниво

Представяне на "Хроники на Вазовия род" от Катя Зографова в Стара Загора

 

◊ ПОКАНА

Представяне на "Хроники на Вазовия род" от Катя Зографова в Стара Загора

Литературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство. „Хроники на Вазовия род” ще бъде представена на 3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния исторически музей, IV експозиционно ниво.

В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата – д-р Кирил Вазов. Той ще присъства на представянето на книгата в Стара Загора.

Заповядайте!

 

◊ ЗА АВТОРА

Катя Зографова е родена в деня на Светите братя Кирил и Методий, 11 май,  в Панагюрище. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей, от 2002 г. е главен уредник на къща музей "Никола Вапцаров" в София, където работи и понастоящем, а в периода 2010–2016 г. е директор на НЛМ.

Автор на 15 книги, сред които „Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)“, 2009; „Неканоничният Вазов”, 2010; „Елисавета Багряна. Играещата със стихиите”, 2013; „Световете на Яворов“, 2019. Носителка е на националните литературни награди „Нешо Бончев“ и „Блага Димитрова“, на международната Златна монета „Писменост“, а миналата година бе почетена и със званието „Творец на Панагюрище“.

 

Автор: Библиотека „Родина” - Стара Загора
03.06.2021 г. 14:38
Посетено: 1352
Етикети: Стара Загора, Иван Вазов, Катя Зографова, представяне на книга, доц. д-р Григорий Вазов, "Хроники на Вазовия род"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32855-predstavyane-na-hroniki-na-vazoviya-rod-ot-katya-zografova-v-stara-zagora