Издания / премиери

Представяне на монографията „Прокурорският надзор: произход, развитие, функции“

3 юни 2021 г., 16.00 ч., Нов български университет

Представяне на монографията „Прокурорският надзор: произход, развитие, функции“

 

◊ ПОКАНА

на 3 юни 2021 г. от 16.00 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет Център за книгата и Департамент „Право“ представят монографията „Прокурорският надзор: произход, развитие, функции“ с автор Светослав П. Велчев, под научната редакция на проф. д-р Веселин Вучков, поредица „Българско юридическо наследство“.

Модератор на събитието е проф. д-р Екатерина Михайлова, а дискутант проф. д-р Веселин Вучков.

Книгата  представя историята на Прокуратурата като институция, проследявайки нейното развитие от Античността до 20-ти век. Разгледани са особеностите на всички европейски прокуратури, както и на българската прокуратура, включително отношенията прокуратура/съд, прокуратура/изпълнителна власт, прокуратура/адвокатура и други. Голямо място е отделено на състоянието на българската полиция и необходимостта от реформирането ѝ по посока създаване на „съдебна“ полиция за събиране на доказателства по наказателни дела.

Автор на книгата е Светослав П. Велчев, заемал поста Главен прокурор при ВКС от 1920 г. до 1932 г. и поста Първи председател на Върховния административен съд от 1932 г. до 1938 г. Той е сред най-известните български юристи до смъртта си през 1943 г. Встъпителната биографична студия от проф. Веселин Вучков очертава живота и книжовното наследство на Светослав Велчев.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
28.05.2021 г. 16:41
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32811-predstavyane-na-monografiyata-prokurorskiyat-nadzor-proizhod-razvitie-funktsii