Издания / премиери

Премиера на поетичната книга за деца "В гората необятна" от Пламък Искрен

29 май, 11.00 ч., Регионална библиотека „Любен Каравелов" - Русе

Премиера на поетичната книга за деца "В гората необятна" от Пламък Искрен

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на поетичната книга за деца "В гората необятна" от Пламък Искрен

29 май, 11.00 ч., Регионална библиотека „Любен Каравелов" - Русе 

„В гората необятна“ е книга за деца от 4-5 г. до 7-8 г. И не само. Тя е и за всички, запазили детското в себе си, за всички, които обичат децата. Историите в нея са в мерена реч, съдържат поука и авторът вярва, че родители и деца искрено ще се забавляват заедно.

В гората необятна живеят катеричката Нели с малките си, мечката Стойка – също с децата си, сойката Ива, заекът Ушко със сина си, Ежко и други герои. Кога и при какви условия част от тях стават приятели, се разказва в стихотворенията. Темите за приятелството и за помощта един на друг са водещи. Петимата главни персонажи помагат и на тия, които не им мислят доброто. И пак заедно с тях спасяват гората си, участват в или само гледат представление, през чието времетраене всички горски обитатели са приятели.

„В тази много добре оформена детска книга Пламък Искрен повежда малкия читател/слушател сред преживелиците, лудориите, радостите и страховете на героите от една гора. В нея малкият читател/слушател е увлечен от приключенията на катерицата Нели, сойката Ива, мечката Стойка, мама Ежка, мама Зайка Райка, Мечо, малката сърничка и други герои. Авторът много образно и с ясен увлекателен език на изразност, подходящ за детската възраст, ни въвлича в преживелиците на тези персонажи. В своите преживявания те се научават да бъдат добри, състрадателни, смели, находчиви и на ред още добродетели…

Пламък Искрен пише увлекателно, образно, с остро чувство за занимателен сюжет, поетично и с образност, близка на детската чувствителност и фантазия. Всъщност преживелиците на богатата галерия от животни в една гора увлекателно и занимателно приобщават малкия читател/слушател към качества като чувство за доброта, състрадание, любов и уважение към възрастните – добродетели на нравствения човек.

Тази книга на писателя спокойно може да се включи към образците на майсторство в литературата за деца в нашето съвремие. Тя заслужава да бъде прочетена от много голям брой  малки читатели“.

Крум Гергицов – литературен критик

 

◊ ЗА АВТОРА

Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден е в град Русе. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Започва да пише стихове за деца още след първото посещение в детска градина. Те обогатяват палитрата от разнообразни по форма литературни произведения на автора. Децата за него са извор на творческо вдъхновение, пропиващо страниците на книгата.

За последните четири години Пламък Искрен издава три книги. През 2017 г. излиза „Престъпни мисли“, потапяща читателя в криминалния жанр. През 2018 г. в сборника „Голямата работа“ писателят разкрива съвременната българска действителност в проза, сатира и поезия. А сега го виждаме в съвсем различно амплоа. Децата за него са извор на творческо вдъхновение, пропиващо страниците на книгата.

 

Автор: Организаторите
23.05.2021 г. 13:43
Посетено: 600
Етикети: детска литература, Русе, премиера на книга, Пламък Искрен, "В гората необятна", поетична книга за деца, РБ "Любен Каравелов"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32774-premiera-na-poetichnata-kniga-za-detsa-v-gorata-neobyatna-ot-plamak-iskren