Издания / премиери

Премиера на биографичната книга "Тя, Цветана Манева" от Георги Тошев и Яна Борисова

26 май 2021 г., 19 ч., Театър „Азарян”

Премиера на биографичната книга "Тя, Цветана Манева" от Георги Тошев и Яна Борисова

 

◊ ПОКАНА

Георги Тошев и Яна Борисова ви канят на премиера на книгата „Тя, Цветана Манева" на 26 май (сряда) 2021 г. от 19,00 ч. в Театър „Азарян". Специален гост на събитието ще бъде Цветана Манева.

На 24 май излиза луксозната биографична книга „Тя, Цветана Манева" (изд. Книгомания) от Георги Тошев и Яна Борисова. Изданието е цветно, с твърди корици и обложка, 352 с., включва над 200 фотографии, някои от които се публикуват за първи път.

Част от тиража е лимитиран и с колекционерска стойност: съдържа три пощенски картички от личния архив на Цветана Манева, непубликувани досега, и уникален аудиозапис саундтрак с монолог от пиесата „Тъгата на кралиците" от Яна Борисова в изпълнение на Цветана Манева на фона на музиката на Милен Кукошаров – пиесата „Облаци".   

Тази книга е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова с помощта на семейството, колеги и приятели на Цветана Манева, сред които: Явор Милушев, Галин Стоев, Любен Гройс, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Теодора Духовникова, Стефан Вълдобрев, проф. Атанас Атанасов, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова и много други.

Една лична история през погледа на хората около Цветана Манева, през написани и ненаписани писма, през споделени и несподелени тайни, през общи преживявания, представления, филми, сцени и снимачни площадки. Поредица от разговори, които разкриват нейните съкровени мисли и вълнения, свързани с живота й, кариерата, приятелите, преподаването, страховете и най-вече за изворите на вдъхновение, което е неделима част от съществуването на всеки човек на изкуството.

„Разговорите ни винаги са били интересни. Този път продължиха с дни. Преливаха от тема в тема и никоя от нас двете не искаше те да приключват. Бяхме две героини, различни, но свързани, корабокруширали на остров, който в случая беше домът на Цветана и докато там отвън се вихреше океан от проблеми, ние седяхме една срещу друга и си говорехме за театър." – Яна Борисова

„Тези разговори нямат дата. Имат смисъл. Тази книга е за смисъла и спомените, родени от разговорите с една умна жена. За уроците. И паметта като време-убежище за чувствата." Георги Тошев

За авторите

Яна Борисова е един от най-значимите съвременни български драматурзи. Нейни произведения са поставяни и четени по целия свят. Тя е автор на пиесите „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“, както и на много други текстове за сцена, гледани от над 200 000 зрители само в България. Автор е на романа „Чудна лятна нощ“.

Георги Тошев е журналист, автор и водещ на поредиците по bTV „Непознатите“ и „Другата България, създател и продуцент на „Преди обед“ и „Kато на кино“ по bTV. С професионален опит във в. „24 часа“, в. „Дневник“, сп. „Едно“, сп. „Лик“, bTV и БНТ. Автор е на биографичните книги „Романът на моя живот“ (за Стефан Данаилов), „Невена Коканова. Години любов“, „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“, „Наум Шопов. Бележки от един живот“, „Дневници и делници“ (за Татяна Лолова).

Заповядайте на премиерата на биографичната книга „Тя, Цветана Манева" от Георги Тошев и Яна Борисова на 26 май (сряда) 2021 г. от 19,00 ч. в Театър „Азарян". Специален гост ще бъде Цветана Манева.

* * *

Събитието се провежда със съдействието на Театър „Азарян", НДК и Съюза на артистите в България в съответствие с предписаните хигиенни мерки и до изчерпването на допустимите 50% места в театъра. Входът е с покани, които ще бъдат раздавани на място. Приканваме публиката да носи и свои лични предпазни средства за премиерата.

 

Автор:
Книгомания
Публикация:
24.05.2021 г. 14:02
Посетено:
887
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32773-premiera-na-biografichnata-kniga-tya-tsvetana-maneva-ot-georgi-toshev-i-yana-borisova