Издания / премиери

ПУК! #15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА - поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов

Откриването на изложбата на 14 май ще е съпроводено с тържествена церемония по рязане на ленти с участието на публиката

ПУК! #15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА - поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов

 

◊ ПОКАНА

ПУК! #15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА

Поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов
14-16 май 2021 г.

14 май (петък), 17:00-21:00 ч.
Ритуално откриване в присъствието на автора и на издателя Манол Пейков

15 май (събота), 18:30 ч.
Artist Talk: Никола Михов

Издателство „Жанет 45", ПУК! и КО-ОП ви канят на поп-ъп изложба и представяне на фотокнигата на Никола Михов ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА. В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти. Издадена в дните преди изборите, това ще е първото представяне на книгата пред публика. Откриването на поп-ъп изложбата на 14 май ще е съпроводено с тържествена церемония по рязане на ленти с участието на публиката.

„Рязането на ленти е неразривна част от дейността на публичните фигури, колкото по-овластени са те, толкова повече режат. (...) В този смисъл ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА е разказ за ритуализирането на властта, и то на едноличната власт, граничеща (или съвпадаща) с култа към личността.", пише Ралица Герасимова за книгата.

Авторът акцентира върху баналността на политическата символика чрез монотонното повторение на трите действия на Вожда. Ритуалите се предават между поколенията българската политика, както обичаите да посрещаш с хляб и сол и да поливаш с вода за късмет се пренасят от народните вярвания в съвремието.

„Книгата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други, и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи. Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков. Ритуалът застава между Вожда и народа, който му поднася хляб, заедно с меда на народното послушание." пише Ирина Недева.

Именно народът е фокусът и на поп-ъп изложбата, която ще се открие на 14 май между 17:00 и 21:00 ч. Освен фрагменти от книгата, тя включва и непубликувани кадри, на които Никола Михов попада в архива на БТА. На 16 май, от 18:30 ч. авторът ще разкаже за процеса по създаването на книгата, работата с архива и избора на цитати.

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица фотографски изложби и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Rencontres d'Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма" (изд. Жанет 45, 2012) е включена в селекцията "The Best Photobooks of the Year" на British Journal of Photography. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris" (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия. Негови фотокниги са част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн.

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона, Христина Ташева и Атанасов.

Поп-ъп изложбата се осъществява с подкрепата на Ракета Ракия Бар.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

Автор:
ПУК!
Публикация:
13.05.2021 г. 14:21
Посетено:
680
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32718-puk-15-chupi-rezhe-poliva-pop-ap-izlozhba-i-predstavyane-na-fotoknigata-na-nikola-mihov