Издания / премиери

Премиера на "Закуска с нар" от Александър Шурбанов

10 май 2021, 18:00 ч., Народен театър "Иван Вазов" - Камерна сцена

Премиера на "Закуска с нар" от Александър Шурбанов

 

◊ ПОКАНА

Премиера на „Закуска с нар" от Александър Шурбанов - новата книга, издадена по случай 80-годишния юбилей на проф. Шурбанов

По инициатива на Георги Каприев, Илко Димитров, Ангел Игов, Валентин Ганев и приятели, с подкрепата на Народен театър „Иван Вазов", книгата ще бъде представена на 10 май, понеделник, 18:00 ч. в Камерна зала на Народен театър „Иван Вазов". 

„Закуска с нар" събира ведно нови, непубликувани досега в книга стихотворения и есеистични миниатюри на Александър Шурбанов, написани през последните няколко години и породени от съдбовни развития в България и в света, но не като в медиите. Тук едно розово фламинго се заселва край бургаско езеро, на едно градско дърво му се присънва гората, едно чудовище излиза на разходка с лодка в компанията на красива жена, една крадлива сврака се перчи с хусарски мундир и, разбира се, един поет закусва с нар, сякаш нищо не се е случило. Тези стихове отразяват целия спектър на душевността на съвременния човек – тревогите на планетата, уязвимата сила на природата и неразгаданите тайни на вселената, парадоксалността на битието и ръкотворните успоредни светове на изкуството. Както и в предишните си книги от последните пет десетилетия Шурбанов търси художествен език, способен да споделя с читателя сетивни, емоционални и мисловни прозрения по достъпен и завладяващ начин.

Нови стихотворения и приписки

Закуска с нар

Ножът минава напряко
през облото тяло на нара,
защото е тесен и твърд.
По острието и по моите пръсти
потича нещо,
което прилича на кръв.

Зимата пее своята зла песен
зад двойния стъклопакет.
Радиаторът в моята санирана стая
е включен на пет.

Всички бедствия на тази обла планета
са през девет земи –
сенки, пробягващи
по екрана на телевизора,
прозрачни, безименни,
космически мъглявини.

Само по пръстите ми какви са тия
тъмночервени петна?
Нищо, нищо, това са следите
на разполовения нар.

Александър Шурбанов е роден в София през 1941 г. В продължение на няколко десетилетия преподава английска литература в Софийския университет, гостува и в редица други български и чуждестранни университети. Почетен доктор е на британските университети в Кент и Съри и е избран за член на Европейската академия. 

Шурбанов е автор на две дузини книги със стихотворения, есета и литературоведски изследвания, издадени у нас и в чужбина. Той е и преводач на англоезична поезия и поетична драма, в това число на безсмъртни творби на Чосър, Шекспир, Милтън, Колридж, Байрон, Дилън Томас.

Носител е на Национална награда „Христо Г. Данов" за цялостен принос към културата, на почетен „Аскеер" за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство, както и на голямата награда на Портал „Култура" за поетичното му и преводаческо дело.

 

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
10.05.2021 г. 15:09
Посетено:
726
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32693-premiera-na-zakuska-s-nar-ot-aleksandar-shurbanov