Издания / премиери

Онлайн представяне на "Лексикон на мигриращи идеи на славянските Балкани. XVIII-XXI век"

22 април 2021, 17.00 ч., през програма ZOOM

Онлайн представяне на "Лексикон на мигриращи идеи на славянските Балкани. XVIII-XXI век"

 

◊ ПОКАНА

Онлайн представяне на „Лексикон на мигриращи идеи на славянските Балкани. XVIII-XXI век“

Разговор за приноса на полската хуманитаристика и за общественото значение на изданието с полски и български изследователи и участници в проекта.

Кога: 22 април, четвъртък, 17.00 ч.

Къде: онлайн, през програма ZOOM.

Организатори: Полски институт в София, Институт по славистика на Полската академия на науките.

 

 Лексикона ще представят:

Гражина Шват-Гълъбова – ръководител на проекта „Лексикон на мигриращи идеи на славянските Балкани (XVIII-XXI век)“ и редактор на Лексикона, автор на статиите, посветени на България и Северна Македония, професор в Института по славистика на Полската академия на науките, литературовед и културолог.

Евелина Джевецка – участничка в проекта, автор на статиите, посветени на България и Северна Македония, главен асистент в Института по славистика на Полската академия на науките, доцент в Кирило-Методиевския научен център към БАН, литературовед и културолог.

Нина Димитрова – участник в проекта, автор на статиите, посветени на европейските извори на анализираните идеи, професор, работи в Института по философия и социология на БАН, историк на философията.

Николай Аретов – консултант на проекта, член на научния съвет на издателската поредица „Лексикон на мигриращи идеи на славянските Балкани“, професор, работи в Института за литература на БАН, литературовед и културолог.

 

В  дискусията ще участват още:

Маргрета Григорова – професор, работи в Катедрата по славистика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, преподавател и преводач, литературовед, изследовател на полско-българските отношения.

Адриана Ковачева – главен асистент в Института по славянска филология в Университета „Адам Мицкевич“ в Познан, преподавател и преводач, литературовед, изследовател на полско-българските отношения.

Камен Рикев – главен асистент в Катедрата по славянска литература на Университета „Мария Склодовска-Кюри “ в Люблин, преподавател и преводач, литературовед, изследовател на полско-българските отношения.

„Лексиконът на мигриращи идеи на славянските Балкани, XVIII-XXI век“ е научен труд, достъпен онлайн, създаден в рамките на грант на полския Национален център за наука от полските слависти (Гражина Шват-Гълъбова, Дорота Гил, Лех Мьодински, Анна Богуска, Евелина Джевецка, Агата Явошек, Целина Юда, Дамян Кубик, Ясмина Шулер-Галос, Катажина Судник, Ева Врублевска-Трохимюк, Ида Чешелска, Марта Цмиел-Бажант), неоеленисти (Пшемислав Кордос, Конрад Кучара, Илиас Вразас), ориенталисти (Паулина Доминик, Агниешка Айшен Каим), както и философи, историци и филолози от чуждестранни изследователски центрове (Нина Димитрова, Александра Сфинил, Михаил Д. Конарис, Никетас Синьосоглу, Икарос Мантувалос, Ксения Марину, Димитриос Стаматупулос, Леонидас Каливертакис и Катрин Брежиани). Монографията се състои от 10 тома и e уникален по размер и научен обхват анализ на историята на мисълта на конкретен регион в полето на европейските култури. Съдържа статии за историята на 27 избрани идеи, в т.ч. анархизъм, еволюция, история, капитализъм, консерватизъм, вероизповедания, култура, либерализъм, модерност, народ, образование, отечество, политика, прогрес, просвета, просвещение, рационализъм, революция, религия, реформация, социализъм, традиция, универсализъм, хуманизъм. Тяхната семантика, променяща се под влиянието на местните условия, е изучавана поотделно за всяка от седемте съвременни държави в региона: Босна и Херцеговина, България, Република Северна Македония, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Читателят ще намери тук много синтетично изразени оригинални, базирани на многостранния анализ на изворовия материал разсъждения за сблъсъка на южнославянските култури с модерността.

Изданието е добра основа за по-нататъшни международни, интердисциплинарни изследвания върху модерността и интелектуалната история както на славянските Балкани, така и на цяла Европа.

Заповядайте!

 

Можете да се включите през програма ZOOM със следните координати:

- С директен клик;

- С вход през инсталирана ZOOM програма: Meeting ID: 986 1751 9350.

Събитието ще се излъчва на живо във Фейсбук на страниците на домакините:

- Института по славистика на Полската академия на науките;

- Полски институт в София.

 

Присъединете се към събитието във Facebook!

 

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
20.04.2021 г. 17:21
Етикети:
Николай АретовНина Димитрованаучен трудразговорПолски институт в София
Евелина Джевецка
Гражина Шват-Гълъбова
Институт по славистика на Полската академия на науките
„Лексикон на мигриращи идеи на славянските Балкани. XVIII-XXI век“
онлайн представяне
Посетено:
1445
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32620-onlayn-predstavyane-na-leksikon-na-migrirashti-idei-na-slavyanskite-balkani-xviii-xxi-vek