Издания / премиери

Представяне на сборника "Археология на властта" със съставител Богдан Атанасов

22 април 2021, 11.00 ч., Нов български университет

Представяне на сборника "Археология на властта" със съставител Богдан Атанасов

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Археология“ на Нов български университет отправят покана за участие в представянето на сборника „Археология на властта“ със съставител Богдан Атанасов на 22 април 2021 от 11.00 ч. в Zoom.

Модератор на събитието е гл. ас. д-р Боян Думанов, а дискутанти са гл. ас. д-р Богдан Атанасов, доц. д-р Илиян Боянов, гл. ас. Живко Узунов, гл. ас. д-р Петранка Неделчева и Ирена Димитрова.

 

Настоящият сборник има пъстра направа и се състои от текстове, разглеждащи властта през призмата на философията, социологията, политическите науки, медиите, теорията на информацията, литературознанието, историята и археологията. По темата е натрупана толкова много научна литература, че възниква въпросът дали изобщо може да се каже нещо ново. Амбивалентното, особеното отношение към властта в България е една от причините текстовете в сборника да бъдат интересни и оригинални. У нас към властта се подхожда, от една страна, с недоверие и отчуждение, коренящи се в бюрократичния характер на империите, белязали историята ни. Същевременно е налице и рефлексът за търсене на силната власт, която, спускайки се подобно на deus ex machine, да реши големите и малките ни проблеми.

 

Събитието ще се проведе в Zoom, Meeting ID: 814 9911 7461, Passcode: 960611

Ще откриете сборника в Електронния каталог на изданията на НБУ.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
14.04.2021 г. 12:19
Етикети:
представяне на книгасборникИрена Димитровагл. ас. д-р Боян ДумановЦентър за книгатаНБУ
„Археология на властта
гл. ас. д-р Петранка Неделчева
гл. ас. Живко Узунов
доц. д-р Илиян Боянов
гл. ас. д-р Богдан Атанасов
департамент "Археология"
Посетено:
854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32586-predstavyane-na-sbornika-arheologiya-na-vlastta-sas-sastavitel-bogdan-atanasov