Издания / премиери

15 години НБУ - апология на трайността

Сп. "Следва", № 16

15 години НБУ - апология на трайността


◊ СЪБИТИЕТО

15 години НБУ: апология на трайността

Ако има една трайна характеристика на българската среда – материална, интелектуална и пр. – то това е нетрайността. На пръв поглед евтин парадокс, който обаче, сигурна съм, всеки би могъл да потвърди от собствен опит. Любимото кафене, дискретно и уютно, бързо се превръща в изхабена, задимена, шумна дупка. Любимият вид сирене скоро не е същото на вкус. Радиото, което слушате, внезапно изчезва от честотата си. Хора, с които до вчера сте били на един акъл, се оказват на коренно различни позиции. И така нататък.

Сякаш независимо дали става дума за места, неща, отношения, сработва един начален тласък, а после липсва по-равният, но продължителен интензитет на съхраняването, грижата, лоялността, изискващи не по-малък влог на енергия. Тази тенденция на ентусиазирани начала и предизвестени краища стана още по-видима в нестабилните времена на прехода.

Именно на този фон изпъква фактът, че Нов български университет чества своята 15-годишнина. Нов български университет вече не е нов - и това трябва да ни радва. В началото на 90-те самото му име звучи манифестно-утопично. Сега той „има своето самочувствие”, по думите на проф. Богдан Богданов, негов идеолог и инициатор. Нов български университет е едно от малкото мащабни интелектуални и институционални начинания след 1989 г., които успяват не просто да оцелеят, а да се утвърдят и развият – първо в противоборство, а след това все повече в продуктивно взаимодействие с наличната среда. Активното отваряне към нея намери израз и в самото честване на празника.

• Състоялата се през октомври юбилейна конференция „Българският университет на прага на Европейския съюз: традиции и предизвикателства” постигна рядко сговаряне на представители на най-различни академични, държавни и бизнес институции по проблемите на българското образование, а международното участие ги изведе в по-широк, европейски и световен контекст. Тук публикуваме едно от силно откроилите се изказвания – на проф. Йехуда Елкана, Ректор на Централноевропейския университет (Будапеща).

Настоящият брой на „Следва” също е част от празника и рефлексията върху него.

Какво можем да разпознаем в личен и академичен план като „Опитът НБУ” – ще видите в едноименната рубрика през текстовете на Евгений Дайнов, Юлиан Попов, Антоний Тодоров, Пламен Бочков, Георг Краев, Ралица Маркова, Христо Тодоров и Орлин Тодоров. В „Книги” Лора Шумкова представя „Университетът – особен свят на свобода”, статии, студии и слова на проф. Богдан Богданов. „В кадър” двама дипломанти от програма „Кино и телевизия” взаимно се интервюират и режисират, готови за скок от университета в мечтаното кино. В „Авансцена” четете как тръгва Театралният департамент на НБУ на фона на сценичните практики у нас от края на 80-те и началото на 90-те години. Действието в „Американски пай” се развива в университета в Шербрук, Канада, където студентският обмен отвежда Анна Стоименова. Анжела Данева, студентка в магистърска програма по изкуствознание, търси следите на българското присъствие в Академията за изящни изкуства във Флоренция. Географията на този брой се разгъва и в семиотичното пътешествие на Мирослав Дачев в шотландските дебри до село Рослин и неговия тайнствен параклис. В традиционната рубрика „Архив” Надежда Александрова представя непубликувани писма от Панчо Владигеров до Николай Лилиев.     

Четете и празнувайте!  

Биляна Курташева
(Главен редактор)


◊ СЪДЪРЖАНИЕ

"Следва" № 16: 15 години НБУ

. Опитът НБУ
  Юлиан Попов. Експлозията Нов български университет
  Евгений Дайнов. Четири епизода с Университет
  Антоний Тодоров. Интердисциплинарната политология: опитът на НБУ
  Орлин Тодоров, Христо Тодоров. Семинарът „Науката – разбирана и правена” – какво искаме да постигнем?
  Пламен Бочков. Университетът в огледалото на обществото
  Георг Краев. За текстовете във VEDA… и за още неща
  Ралица Маркова. Рецепта за пангалактически VEDAробластер

. Конференция
  Йехуда Елкана. Кризата на университетите в Европа: стара и нова

. Интерпретации
  Мирослав Дачев. Рослин: игра на каменни перли

. В кадър
  „Киноиндустрията изпитва нужда не от разносвачи на кафе”: с Димитър Таралежков разговаря Никола Бошнаков
  „Пълен провал съм като преписвач”: с Никола Бошнаков разговаря Димитър Таралежков

. Визии
  Анжела Данева. Български художници в Академията за изящни изкуства, Флоренция (1880-1945)

. Авансцена
  Ани Васева. Театралният департамент на НБУ. Началото

. Европудинг
  Анна Стоименова. Шербрук, Канада 

. Книги
  Лора Шумкова. Как се гради университет

. Архив
  “Само музиката на твоите стихове би хармонирала с моята…” (Панчо Владигеров до Николай Лилиев. Писма, представени от Надежда Александрова)

. Фотограф на броя
  Никола Михов, студент I курс, НБУ
Автор:
Биляна Курташева
Публикация:
21.12.2006 г. 20:33
Етикети:
Посетено:
552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3258-15-godini-nbu-apologiya-na-traynostta