Издания / премиери

Творчески прояви на писатели в Сливен

Срещи, чествания, нови книги

◊ СЪБИТИЯТА

Книгата на литературния критик Ивайло Христов „Последната битка на Николай Хайтов” (София: Пропелер, 2006), представена на Литературния салон към РБ „Сава Доброплодни”, се превърна в преклонение пред паметта и творчеството на големия родолюбец и белетрист.

Анализирал сюблимните въпроси на времето ни, поставени в публицистичните творби на Хайтов „Време за разхвърляне на камъни”, „Който има ухо, да чуе” и „Троянските коне в България”, Ивайло Христов изследва битките на Хайтов за запазване на българщината и езика; ерозиите в образованието; литературата и културата като опори на духовността; избора на твореца и др.

За художествените търсения на Ив. Христов говори Марин Кадиев, а актьорът Ивайло Абаджимаринов поднесе, на фона на каба-гайда, страници от книгата. Иванка Денева рецитира творбата си „Пасторална поема”, разкриваща разрушителните процеси в България от годините на прехода. 

• Община Сливен, КДК и Съюзът на българските писатели организираха юбилейно честване на 100-годишнината от рождението на Димитър Гундов.

На творческата вечер, водена от Сава Пеев, свои спомени за общуването с твореца и последните му житейски мигове сподели писателят Камен Васевски. Да почетат творчеството и паметта на поета - носител на Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и почетен гражданин на Сливен, бяха дошли дъщерята, синът и неговата внучка, родственици, съселяни, писатели. С благодарствени думи към присъстващите от името на кмета Йордан Лечков се обърна началничката на отдел „Култура и вероизповедания” в общината Дора Ескидарова, както и внучката на поета, К. Виткова, зам.-министър на образованието и науката.

• В Сливен гостуваха директорът на ИК „Христо Ботев” Красин Кръстев – носител на литературната награда „Николай Хайтов” (2006) и журналистката Божана Димитрова, които представиха поредицата „Сияйна зора” на издателството и последните творби на писателя Блатото” и „Подвижни пясъци”.

Поредицата включва произведения на български класици като Ив. Вазов, Й. Йовков, Ем. Станев и др., чиито текстове, полиграфическо оформление и илюстрации по картини на видни художници, съдействат за естетическото развитие на учащите се. Журналистите получиха изданието „Коледни вълшебства” (съст. Кр. Кръстев), а във фоайето на ДКТ - Сливен организаторите (ИК ”Хр. Ботев”, МОН, СБУ) предложиха издания, предназначени за ученици, учители, родители. 

• В КДК бе представена и първата поетична книга на писателя Валентин Найденов „Любовта на храбрите мъже” (Сливен: ИК „Найденов-ВМ”, 2006). За нея говори Анна Влахова, след което авторът рецитира творбите си и беше поздравен с „творчески реплики” от поети–приятели. 
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.12.2006 г. 21:34
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3253-tvorcheski-proyavi-na-pisateli-v-sliven