Издания / премиери

Онлайн премиера на фотокнигата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА на Никола Михов

Четвъртък, 1 април, 19:00 ч., Facebook Live

Онлайн премиера на фотокнигата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА на Никола Михов

 

◊ ПОКАНА

Онлайн премиера на фотокнигата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА на Никола Михов

1 април, четвъртък, 19:00 ч.

Разговор с участието на Никола Михов и издателя Манол Пейков.  Модератор: Ирина Недева

Разговорът ще се проведе онлайн. Повече информация на Фейсбук страниците на Жанет 45, Ко-оп и във Фейсбук събитието

Издателство "Жанет 45" и "Ко-оп" ви канят на онлайн премиерата на фотокнигата на Никола Михов ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА. В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, като намигване към актуалната политическа ситуация. Подредени тематично и извадени от оригиналния им пропаганден контекст, фотографиите дешифрират ритуала по откриване на нови обекти.
 
„Колко прави 1+1? Какво получаваме когато съпоставим в огледалото на времето образите на Тодор Живков и Бойко Борисов, едно или две? Отговорът на това уравнение вероятно ще зависи от политически уклон на човека, който гледа.

Книгата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи.

Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков, запечатани върху фотографската лента. Ритуалът застава между Вожда и народа, който гледа мило, в захлас. Ритуалът е спойката, лепилото на традицията (по метафората на хърватската писателка Дубравка Угрешич). Ритуалът разделя, но и събира Вожда и народа. Народ, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард.

ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА не е илюстрация на историята, разказана чрез дати и официални лица, а книга, която ни дава възможност за неочаквани комбинации, през спиралата на времето и през съвсем буквалната телена спирала на книжното си тяло. Затова времето и мястото престават да имат значение.

Тази фотокнига ни кара да се замислим за обществото ни — тогава, преди 89-та година на ХХ век и сега. Какви са приликите и какви са разликите? Как изглеждат народът, медиите и политиците и най-вече кой е субектът на действието, този който има правото да чупи, реже и полива безнаказано?

Размисълът остава за нас."

Ирина Недева

Двуезичното издание ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА е в предварителна продажба в сайта на ИК Жанет 45 (janet45.com) и Booklover (booklover.bg). От 6 април книгата ще може да бъде намерена в галерия „Ко-оп", в Gifted Sofia, онлайн на Be Duende (beduende.com) и във всички добри книжарници.

 
◊ ЗА АВТОРА
 
Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица международни изложби и фестивали, между които: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Международни фотографски срещи – Rencontres d'Arles в Арл, Франция (2017) и Фестивал за млада европейска фотография – Circulation(s) в Париж (2015).

Първата му фотокнига „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма" (изд. "Жанет" 45, 2012) е включена в селекцията "The Best Photobooks of the Year" на British Journal of Photography. Тя е част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн. За работата си по проекта Никола е номиниран за Deutsche Börse Photography Foundation Prize (2014). Втората му книга „Hello and Welcome to Paris" (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги ПУК! От 2019 г. е част от кураторския екип на Галерия Синтезис. През 2017 г. е гост-куратор на първото издание на Sofia Art Book Fair.

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
31.03.2021 г. 16:46
Посетено:
910
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32524-onlayn-premiera-na-fotoknigata-chupi-rezhe-poliva-na-nikola-mihov