Издания / премиери

Излезе от печат "Кварталите на Габрово. Част 1" на Даниела Цонева и Момчил Цонев

Книгата представя историята на 28 габровски квартала от Б до М

Излезе от печат "Кварталите на Габрово. Част 1" на Даниела Цонева и Момчил Цонев

 

◊ КНИГА ЗА КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО

Излезе от печат книгата „Кварталите на Габрово. Част 1“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева – пета подред в историческата колекция „Габрово – живият град“. Издател отново е Фондация за българска литература - София в партньорство с Обществен комитет “Васил Левски” - Габрово. В 352 страници авторите представят 28 очерка за габровските квартали от Б до М – Баждар, Бакойци, Беленци, Бичкиня, Бойката, Болтата, Борово, Варовник, Велчевци, Водици (Водници), Войново (Войно), Гачевци, Голо Бърдо, Дядо Дянко, Етър, Златари, Илевци, Йовчевци, Йонковото, Камъка, Кряковци, Лисец, Лъката, Любово, Лютаци, Маркотея, Младост, Монев дол.

Книгата е енциклопедична по своя характер и обхваща разнородна тематика, в най-широки времеви граници – ранен османски период, Възраждане, Трето българско царство, социализъм и съвремие до 2020 г. Повествованието за всеки квартал включва разположение, наименование, възникване, легенди, административни промени, обществено, стопанско и културно-просветно развитие, известни личности и фамилии. Оформени са и специални рубрики – „Знаете ли, че...“ с любопитни факти, „Из старите легенди“, „Из старата книжнина“ и „Д-р Вапцов разказва“ с избрано от предишни издания в поредицата „Габрово – живият град“.

Настоящата книга надгражда издадената през 2001 г. книга на Даниела Цонева „Габровските квартали – родени от пътя, закърмени от реката”, която е първото по-цялостно систематизиране на историята на 52-та квартала на Габрово в общо 172 страници. Но “Кварталите на Габрово” в две части (втората от които все още не е отпечатана) е много повече от разширено или допълнено издание, това е напълно нова книга, с повече теми, различна структура, разширен увод, по-дълъг хоризонт на повествование, стигащ дори до събития от края на 2020 г.

„Кварталите на Габрово. Част 1“ е първата книга от поредицата „Габрово – живият град“ с наличен QR код на задната корица, чрез сканирането на който от мобилно устройство читателите ще могат да посетят специална страница в „Онлайн музей на Габрово“. В нея ще се публикуват уточнения и допълнения към публикуваното в книгата или ново дигитално съдържание, свързано с габровските квартали. Към всеки раздел за квартал в книгата има отделен QR код, чрез сканирането на който читателите ще могат да посетят статия в Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki, посветена на съответния квартал.

Към момента книгата на Даниела Цонева и Момчил Цонев „Кварталите на Габрово. Част 1“ е налична книжарниците в Габрово „Том 1“ и „Златев“, както и онлайн от сайтовете на "Български книжици" и "Сиела".

 

◊ КОИ СА АВТОРИТЕ?

Даниела Цонева е дългогодишен историк и общественик в Габрово. Завършила е история във Великотърновския университет и над 30 години е работила в Исторически музей – Габрово. Съавтор е на историческата поредица „Габрово – живият град“. Автор е на повече от 70 изложби с историческа тематика, на над 200 популярни и над 60 научни статии.

Момчил Цонев е културен мениджър, журналист и писател. Завършил е журналистика и културология в Софийския университет. Създател е на общностната медия за доброто „Добрите българи“ dobrite.bg, на историческия сайт „Сторник“ stornik.org, на събитийния формат „Нощ на историите“, на Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg и на Онлайн енциклопедия gabrovowiki.com. През 2019 г. е обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България от Международната младежка камара, а през 2020 г. е номиниран за “Будител на годината” в кампанията на БНР.

 

◊ ДОСЕГА В ПОРЕДИЦАТА "ГАБРОВО - ЖИВИЯТ ГРАД"

В поредицата “Габрово - живият град” с автори Момчил Цонев и Даниела Цонева досега са издадени: „Имало едно време в Габрово“ (2008), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662 – 1878 г.)“ (2010), „Снежно Габрово за деца“ (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“ (2012).

 

 

 

Автор:
"Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово
Публикация:
29.03.2021 г. 16:25
Етикети:
ГабровоМомчил Цоневкнига
Обществен комитет “Васил Левски”
историческа колекция
Даниела Цонева
„Кварталите на Габрово. Част 1“
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32507-izleze-ot-pechat-kvartalite-na-gabrovo-chast-1-na-daniela-tsoneva-i-momchil-tsonev