Издания / премиери

Представяне на книгата „Пет минути живот” на Руслина Александрова в Русе

11 март 2021, 18:00 часа, Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Представяне на книгата „Пет минути живот” на Руслина Александрова в Русе

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 11 март 2021 г. в 18:00 ч., в сектор „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе ще бъде представена книгата „Пет минути живот” на Руслина Александрова

Книгата „Пет минути живот” на Руслина Александрова представлява интересен калейдоскоп от стихотворения и импресии. Темата, която ги обединява, е за екзистенциалните ценности в живота на човека, прозрени, когато останем насаме със себе си „пет минути живот”. Най-важните ценности, според поетесата, са любовта и тихата, недемонстрирана близост до Бога („Исусе, тишината ти празнувам!“). Различни обяснения са давани в литературата за обичта. Любовта в душата на човека е способността да се изрази по нежен, романтичен начин близостта и съпричастността между двама души. Способността да се отстои на егоизма, да се отвори врата за порива на „светлите“ желания. За Руслина Александрова любовта е именно откъсването на човека от оковите на ежедневието, от егоистичното самодоволство. Връщане към лоното на най-изконното и велико чувство през тези „пет минути живот” води и до любовта към Бога. Та нали Бог е любов!

                              Да бъде волята ти!
                              Помниш ли, Мария,
                              Как Господ те научи на Любов?
                              От болката ти искаше да виеш.
                              Жестоко е
                              да си обичана от Бог.

* * *

Книгата „Пет минути живот” е издадена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Творчески инициативи 2020“.

 

◊ ЗА АВТОРА

Руслина Александрова е родена в Русе. Педагог по образование и журналист по призвание. От 1994 година работи като репортер във вестник „Утро“. През 2001 година печели Първа награда за разследваща журналистика на Асоциация „Разследващи журналисти“, английската фондация „Гардиън“ и Центъра за развитие на медиите. Тази награда ѝ осигурява стаж в британска пресгрупа „Гардиън“ – „Обзървър“ и „Манчестер ивнинг нюз“. Руслина Александрова е автор на стихосбирките „Миди в пепелник“ (1999) и „От олтара до разпятието“ (2007).

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
11.03.2021 г. 10:50
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32432-predstavyane-na-knigata-pet-minuti-zhivot-na-ruslina-aleksandrova-v-ruse