Издания / премиери

Премиера на книгата "Театър от пясък" от Мая Кисьова

11 март 2021 г., 18:00 ч., ОКИ Дом на културата „Красно село“

Премиера на книгата "Театър от пясък" от Мая Кисьова

 

◊ ПОКАНА

 ОКИ Дом на културата „Красно село“ и издателство „Изток-Запад“ ви канят на  премиерата на книгата „Театър от пясък” на Мая Кисьова. Книгата ще представят Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз, и писателят Петър Чухов.

Заповядайте на 11 март 2021 г. от 18:00 часа в Зала „Елит“ на ОКИ Дом на културата „Красно село“. 

Ще видите и премиерата на авторския пърформанс с мултимедия „Театър от пясък” на Мая Кисьова, базиран върху текста на книгата. Той е реализиран по Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. Партньори в този проект са Театър НАТФИЗ и скулпторът Рафаил Георгиев.

Книгата „Театър от пясък” с автор актрисата д-р Мая Кисьова е многопосочна игра, в която присъстват всички създатели на театралното представление – реквизитор, помощник режисьор, гримьор, суфльор, сценограф, композитор, костюмограф, актьори, режисьор, драматург, портиер, директор на театър... Бутиковият текст е структуриран като азбучник в 28 фрагмента. Японската форма „хайбун” ограничава обема на текста до брилянтна есенция, канейки реципиента да доизгради своя сценичен свят.

Доц. Юрий Дачев пише в предговора:

„В „Театър от пясък“ Мая Кисьова стига най-далеч в играта да пишеш. Кой е читателят, когото тази книга би заинтригувала? Читателят-артист, в най-широкия смисъл на това определение. Той би оценил фантазията, която е открояващо се качество на този проект. Същевременно написаното би било любопитно за младежката аудитория, която се доверява не на сухите, затънали в изчерпателност и многословие изкуствоведски изяснявания на различни термини, а на предизвикателния автор. Мая Кисьова е такъв. И то не с поза и преднамереност, а с умението да превръща всичко в игра, доверчиво отворена към всички непредубедени."

 

Мая Кисьова (1964) е актриса, режисьор и драматург. Доктор по филология на НБУ (2017) с дисертационен труд „Сценични реализации на българската поезия 1990-2010”. Завършила е българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (1988) и НАТФИЗ „Кр. Сарафов” (актьорско майсторство 1997; специализация по режисура 1999; театрознание 2006). Автор е на книгите: „39 спирки по пътя” (2003) и „Три луни” (2008) - лирика; „Словесни репетиции” (2008); „Исторически аспекти на релацията Актьор - Драматург” (2009); „еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник” (2013); „Майска утрин / May Morning” – хайку (2014); „Две пиеси” (със Св. Дичева) (2016); „Виж какво” – роман в кадри (2017); „Театър от пясък” – театрален дизайн в хайбун (2020).

Носител е на много национални и международни награди за хайку, сред които I награда от МФ „Мелнишки вечери на поезията” (2019), II и III награда от Международния „Kusamakura” конкурс  в Япония (2014).

Автор е на 14 пиеси. Първата ѝ пиеса „Между ударите”, посветена на писателката Яна Язова, е номинирана в МТФ „Нова българска драма” – Шумен и  играна в Чешки център София (2004–2005). На пиесата ѝ „Милост. Да играеш Ан Секстън” е присъден Плакет за драматургия в  Националния литературен конкурс „Димитър Димов” (2016). Най-новата й пиеса "Моят театър. Един урок на Сара Бернар" е номинирана в престижния Конкурс за нова пиеса на НБУ 2021 г.

Творби на Мая Кисьова са превеждани на английски, френски, италиански, унгарски, хърватски, латвийски, руски и японски езици.

Интервю на Невена Праматарова с Мая Кисьова в „Артефир“ можете да чуете тук.

*

Заповядайте на 11 март 2021 г. от 18:00 ч. в Зала „Елит“ на ОКИ Дом на културата „Красно село“. Очакваме Ви!

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.03.2021 г. 11:46
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32399-premiera-na-knigata-teatar-ot-pyasak-ot-maya-kisyova