Издания / премиери

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" - нова книга от Рене Карабаш

"Писмата на града" - инициатива на Рене Карабаш за Деня на влюбените

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" - нова книга от Рене Карабаш

 

◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
представя

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" - новата нестандартна книга на Рене Карабаш

Освен с книгата, тя ще зарадва жителите на София за празника на влюбените на 14 февруари с Литературната инициатива „Писмата на града".

В Деня на влюбените Столицата ще осъмне на избрани места с фрагменти от поетичните писма от книгата „Писма на Омар до бъдещата му съпруга”. Писмата ще бъдат ръчно изработени и всеки, който иска да подари на любим човек или на себе си писмо за празника, ще може да се сдобие с такова писмо. Самото писмо ще съдържа част от писмата в книгата. Накрая то ще завършва с QR код, който ще отведе читателя към следващата част от писмото в творческия сайт на Рене Карабаш: www.renekarabash.com. Там всеки, който пожелае, може да прочете останалите писма и да си поръча книгата с автограф от авторката.

Ето и местата, на които можете да откриете писмата:

На 13 февруари:

- Галерия „Spazio" (ул. "Цар Самуил" 47)
- Арт магазин „Слънчоглед" (ул. "Иван Вазов" 13)

На 14 февруари:

- By the way ( ул. "Георги С. Раковски" 166)
- Книжарници "Хеликон" (Съборна, Витоша, Славейков, Шишман)

* * *

„Подарете писмо на любим човек или просто на себе си. Големият смисъл се крие в малките неща. Именно в тях е скрита молекулата на любовта."

За инициативата „Писмата на града" прочете в събитието: https://www.facebook.com/events/897331021043981/

 

◊ ЗА КНИГАТА

Рене отново ни изненадва с нещо нестандартно и екстравагантно, като ни занимава с човешките търсения на истинската любов в живота. На тази книга е трудно да бъде сложен етикет или да бъде отнесена към конкретен жанр. Това е книга-писмо. Епистоларна поезия в проза. Книга – опит за размиване на границите между любимата и Бога, между любимата и себе си. Книга за зрящите в тъмното.

Човек на име Омар пише и изпраща писма на бъдещата си съпруга, която още не е срещнал и която не познава. Не знае кога и къде ще се появи в живота му, не знае как изглежда и дали изобщо е родена. Тогава къде точно изпраща тези писма? Получава ли ги някой? Ще получи ли отговор от нея? Това са въпроси, които губят своя смисъл, потъвайки в дълбочините, в които Рене ни потапя, и ние неусетно започваме да се превръщаме в Омар.

Тези до болка откровени любовни писма ни карат да се питаме дали Омар не търси  своя изгубен Бог и дали едва когато станем съвършено цели и обикнем истински себе си, ще срещнем така мечтаната любов, която този път ще остане...

Отговорите на тези въпроси са скрити в 10-те писма в книгата. От кого обаче е 11-тото писмо?
Разберете сами.

 

Азиз Таш (редактор на книгата):

„Когато получих нулевото писмо на Омар до бъдещия му редактор, професионалните ми деформации взеха връх и първата ми асоциация със заглавието беше свързана не с деликатес от серията frutti di mare, а с името на втория праведен халиф и кръстения на него (не с кръст,  а с полумесец) любим актьор от спечелилия пет Оскара „Доктор Живаго“. Но както се казва – ядец! Писмата, за които Омар Шариф би мечтал да е изпращал я на Джералдин Чаплин, я на Джули Кристи, и с които Рене Карабаш се опитва да вземе на абордаж поредния литературен жанр в писателската си кариера, са от някого с глава на омар, който търси някоя с глава на скарида. Докато, с подострена до червено писалка в ръка, четях писмата и се потисках до синьо, че няма с какво да съм полезен на следващите им получатели, се чудех защо аджеба Рене, вместо да ме покани да направя салата, тръпнеща да види бял свят стихосбирка, ме е турила в центъра на мишена от десет епистоларни кръга, образувани от метнато във фантазията ѝ единадесето любовно писмо-камъче. Възможно е една от идеите ѝ да е била да направи очна ставка на „мъжките“ писма с чифт мъжки очи. По-важният резултат обаче беше, че писмата създадоха у мен неподправено усещане за домашен уют, възможен благодарение на някого или нещо бъдещо, които всеки може да върне в сегашното, независимо дали въпросните някога действително ще съществуват.

Това, което най-много ме впечатли беше, че за пореден път Черноглавата (Кара–баш) е успяла да не е себе си, тоест – да напише нещо, което няма вземане-даване с предишните ѝ текстове, като при това е избегнала едно от основните изкушения пред всеки поет – оригиналниченето заради самото оригиналничене. Вместо това, тя е предпочела да е „ръката, която пуска ръката ти, за да преминеш на другата страница“...

Възползвай се…”

 

◊ ЗА АВТОРА

Рене Карабаш (Ирена Иванова, р. 1989 г.) живее активно между литературата, киното и театъра. Между града и селото. Между другите и себе си.

За романа си „Остайница“ (2019 г.) Рене Карабаш е удостоена с престижната литературна награда „Елиас Канети“, наред с две номинации за Роман на годината от Национален Фонд „13 века България“ и Литературни награди „Перото“. Стихосбирката ѝ „Братовчедката на Зорбас“ (2020 г.) е с две номинации – за Литературни награди „Перото“ и Национална награда за поезия „Иван Николов“, за която престижна награда е номинирана и с първата си стихосбирка „Хълбоци и пеперуди“. Рене е носител на Първа награда за белетристика от Националния литературен конкурс „Боян Пенев“. Тя е сред най-превежданите български съвременни поети и писатели.

Рене е основател и преподавател по творческо писане в писателската Академия „Заешка Дупка“, която събира в лекторския си състав някои от най-големите ни писатели, сценаристи и драматурзи в България.

За ролята си във филма „БЕЗБОГ“ на реж. Ралица Петрова тя получава редица престижни филмови награди за най-добра актриса: „Сребърен леопард" (Локарно), „Сърцето на Сараево" (Сараево), „Алуминиев кон" (Стокхолм), „Златна роза" (Варна), Номинация за най-добра актриса от Българската филмова академия.

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
12.02.2021 г. 15:53
Етикети:
нова книгаРене КарабашИК Жанет 45
„Писмата на града".
Литературна инициатива
"Писма на Омар до бъдещата му съпруга
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32321-pisma-na-omar-do-badeshtata-mu-sapruga-nova-kniga-ot-rene-karabash