Издания / премиери

Представяне на „Атеистичната политика в комунистическа България“

20 януари 2021 г., 17.30 ч., Нов български университет

Представяне на „Атеистичната политика в комунистическа България“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „История“ отправят покана за участие в представяне на първа част на сборника с документи „Атеистичната политика в комунистическа България“ със съставителство, предговор и бележки на доц. д-р Живко Лефтеров.

Събитието ще се проведе на 20 януари 2021 г. от 17.30 ч.

Модератор e проф. д-р Веселин Методиев, а дискутанти са доц. д-р Михаил Груев и проф. д-р Момчил Методиев.

„Атеистичната политика в комунистическа България“ е сборник с документи в три части, който разкрива идеологията и практиката на тоталитарния режим за социално инженерство в полето на вярата. Политиката на БКП „за изкореняване на религиозните суеверия и предразсъдъци, за атеистичното възпитание и внедряване на новите социалистически граждански ритуали“ е естествено насочена към най-интимните моменти от живота на човека. Реализирането ѝ в български условия е подчинено на общи за комунистическия блок тенденции, но има и своите особености, свързани с конфесионалната картина у нас. Оттук и главна цел на настоящото издание е да представи с документи методите и резултатите на тази политика в отделните окръзи/области на страната, различаващи се помежду си както по религиозната принадлежност на своето население, така и по дейността на окръжните партийни комитети, ръководствата на обществените организации и органите на местната власт.

Събитието ще се проведе в Zoom, Meeting ID: 897 5551 9275, Passcode: 546233.

Ще откриете сборника в Електронния каталог на изданията на НБУ

 

Автор: Център за книгата
12.01.2021 г. 16:34
Посетено: 289
Етикети: доц. д-р Михаил Груев, проф. д-р Веселин Методиев, документи, сборник, департамент "История", Център за книгата, НБУ, проф. д-р Момчил Методиев., доц. д-р Живко Лефтеров, „Атеистичната политика в комунистическа България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32206-predstavyane-na-ateistichnata-politika-v-komunisticheska-balgariya