Издания / премиери

Онлайн премиера на "Не се казвам Мириам" и среща с писателката Майгул Акселсон

9 декември, 19:00 ч., фейсбук страница на Colibri Books

Онлайн премиера на "Не се казвам Мириам" и среща с писателката Майгул Акселсон

 

◊ ПОКАНА

На 9 декември в 19:00 ч. ви очакваме във фейсбук страницата на Colibri Books за онлайн среща с шведската писателка Майгул Акселсон, с която ще поговорим за романа ѝ "Не се казвам Мириам".

Майгул Акселсон (р. 1947 г.) е автор на 8 романа и няколко документални произведения. Става известна с романа си „Априлската вещица“, удостоен с три награди и преведен на 25 езика. Акселсон проявява силна чувствителност към проблемите на третия свят, на детската проституция, на бедността в родната ѝ Швеция.

С „Не се казвам Мириам“ писателката ни превежда през живота на жена от ромски произход, преживяла ужаса на Втората световна война. Малика е изпратена в Аушвиц, където, за да оцелее, е принудена да промени името си на Мириам. Дори след войната, когато заживява в Швеция, тя продължава да пази своята истинска идентичност в тайна. Миналото ѝ обаче я преследва и не ѝ дава покой. Настъпил е мигът Мириам да разкрие тайната си, но как ще бъде приета тя? „Не се казвам Мириам“ е роман за срама, вината и страха от неизказаната истина, за най-потресаващата част от историята на Европа, за отношението към ромите и за живота в Швеция след войната. Като ни припомня мрачното и не толкова далечно минало, Майгул Акселсон ни кара да се замислим и над днешните все още непреодолени предразсъдъци.

* * *

Очакваме ви пред компютрите на страницата на Colibri Books на 9 декември, сряда, в 19:00 ч. за една вълнуваща среща! В дискусията ще участват преводачите Росица Цветанова и Радослав Папазов.

 

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events

 

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
04.12.2020 г. 14:52
Етикети:
Росица ЦветановадискусияромансрещаИздателство Колибрипремиера на книгаонлайн
Радослав Папазов
"Не се казвам Мириам"
Майгул Акселсон
Посетено:
2126
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/32067-onlayn-premiera-na-ne-se-kazvam-miriam-i-sreshta-s-pisatelkata-maygul-akselson