Издания / премиери

Виртуално представяне на антология „Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)“

16 ноември 2020 г., 15.30 ч., фейсбук страница Център за книгата

Виртуално представяне на антология „Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя виртуално антология „Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)“ в два тома със съставител Борис Христов и редактор Бойка Бъчварова на 16 ноември 2020 г. от 15.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е проф. д-р Веселин Методиев с дискутанти проф. д-р Пламен Бочков, д-р Христо Чукурлиев и гл. ас. Бойка Бъчварова.

Б. Христов: Затворени в старите сборници и оставени задълго на забравата, за първи път в тази антология са събрани ценни трудове от миналото на учени, публицисти и просветни дейци. В нея се съдържат знания за нашата история, етнография и нумизматика; описания на старите пътувания през България; бележки за въстания и политически движения; мемоари за владетели, войводи и герои на Възраждането; важни документи и писма; народна медицина; астрология и метеорология; понятия и вярвания за невидимия свят... След дългото изгнание в хранилищата на библиотеките, помилвани най-сетне, тези текстове сега напомнят открит за светлината кладенец. Щастлив е Читателят, който за първи път се навежда да пие от извора и да познае лицето си в тази дълбока вода.

* * *

Събитието ще се излъчва на живо във фейсбук страница Център за книгата.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
13.11.2020 г. 14:15
Посетено:
848
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31975-virtualno-predstavyane-na-antologiya-sbornik-za-narodni-umotvoreniya-nauchen-i-knizhoven-dyal