Издания / премиери

Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа

В рамките на Коледния панаир на книгата в НДК

Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа


◊ СЪБИТИЕТО

Предстои българската премиера на един основен европейски документ - Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа

За пръв път Рамката ще бъде представена на Коледния панаир на книгата.

На 13 декември 2006 - НДК, София. 


◊ ПОВЕЧЕ

. Документът се издава на български език от издателство „Релакса”. Негови официални партньори са Отделът за езикова политика на Съвета на Европа в Страсбург и Министерството на образованието и науката на Република България.

. Оторизираните преводи и редакции на Европейската езикова рамка са плод на неколкогодишен експертен труд на специалисти от БАН и български университети.

. Документът е с фундаментално значение и поставя езиковата компетентност в контекста на комуникацията и работата в чуждоезикова среда. Рамката дефинира принципите, на които трябва да се основава езиковото обучение, както и разработването на продукти и услуги в тази сфера. Тя определя нивата на езикова компетентност, валидни в рамките на Европейския съюз, и дава точни критерии за тяхното определяне, особено необходими при подбора на кадри.

Това прави Рамката мощен инструмент в подготовката на студенти и преподаватели, а също и в подбора и квалифицирането на кадри. Нейното познаване и приложение са особено актуални сега, когато с присъединяването на България към Европейския съюз европейските стандарти стават всекидневие.

Този европейски документ е предназначен за всички, които се занимават професионално с чуждоезиково обучение, за държавни и образователни институции, за неправителствени организации, за специалистите по човешки ресурси в компаниите на територията на България.

Първото излизане на Общата европейската езикова рамка на българския пазар ще бъде на 13 декември по време на Панаира на книгата в НДК.
Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
11.12.2006 г. 17:08
Етикети:
Посетено:
1227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3194-obshtata-evropeyska-ezikova-ramka-na-saveta-na-evropa