Издания / премиери

Светлозар Желев представя "България за напреднали"

Премиера онлайн на 1 ноември, на 11 ноември - в Литературен клуб „Перото“, НДК

Светлозар Желев представя "България за напреднали"

 

◊ ПОКАНА

Литературен гид: България за напреднали
Светлозар Желев

„България за напреднали“ ознаменува началото на нов проект - поредица от книги, обединени от наименованието „Литературен гид за напреднали“. Автор на проекта и съставител на настоящия сборник е Светлозар Желев. Художник на корицата е Дамян Дамянов.

България за напреднали“ търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината чрез истории на: Георги Господинов, Айгир Сверисон, Бела Кармел, Велина Минкова, Георги Господинов, Давид Бернщайн, Десислава Апостолова-Ван Дам, Джеремая Чембърлин, Евгения Бернщайн, Елизабет Костова, Илия Троянов, Камелия Кучер, Капка Касабова, Капка Тодорова, Ксения Банович, Курт Ван Дам, Люба Атанасова, Мануела Малеева, Мария Касимова-Моасе, Николай Грозни, Палми Ранчев, Русана Бърдарска, Силвия Атипова, Теодор Ушев, Христос Хартомацидис, Юлиан Попов.

В книгата са включени и откъси от текстове на: Атанас Далчев, Боян Пенев, полк. Борис Дрангов, Владимир Свинтила, Кирил Христов, Николай Лилиев, Райко Алексиев, Станислав Стратиев.

Ето как съставителят на сборника обосновава избора на вечната тема „България“: В държава, в която родът на всеки трети българин е започнал извън границите на страната ни и почти всичките наши предци са били бежанци от война или преследване, ние изграждаме стени и телени огради, сеем омраза и страх от другия. Можем често да чуем, че еди-кой си човек не обичал България, еди-кой си не обичал родината си. Това в повечето случаи не е така, просто много често хората не отговарят на стереотипите, наложени тук. Всъщност как трябва да се обича родината?

Светлозар Желев е работил като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, телевизионен водещ и редактор на предаване за книги по БНТ, главен редактор на GRANTA, редактор на секция „Литература“ в „АРТизанин“. Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ в НДК, преподава в СУ.

Онлайн премиерата на „България за напреднали“ ще се състои на 1 ноември, неделя, от 19:00 ч., а на 11 ноември, отново от 19:00 ч., е премиерата „на живо“ в Литературен клуб „Перото“, НДК.

Очакваме ви!

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
31.10.2020 г. 15:57
Етикети:
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31928-svetlozar-zhelev-predstavya-balgariya-za-naprednali