Издания / премиери

Премиера на "Приспивни песни за феи и чудовища" от Сотир Гелев

31 октомври 2020 г., 12:00 ч., Книжен център „Гринуич“

Премиера на "Приспивни песни за феи и чудовища" от Сотир Гелев

 

◊ ПОКАНА

Премиера на "Приспивни песни за феи и чудовища"

Сотир Гелев представя нова книга за безстрашни деца и родители

Всяко дете обича да заспива, докато му пеят сладка приспивна песен. Децата на таласъмите, великаните, водните духове, троловете и феите не правят изключение. Ето защо писателят и художник Сотир Гелев се заема с нелеката задача да ги преведе на човешки език, за да могат и децата на хората да ги разберат и научат наизуст. Така се появява „Приспивни песни за феи и чудовища“, която ще превърне времето преди сън в чудато приключение.

„Ентусиаст“ публикува книгата в красиво издание с твърди корици две години след като друго заглавие на Сотир Гелев – „Как Лора се научи да брои до десет“ – получи литературната награда „Перото“ в категория „Детска литература“. И този път Сотир Гелев пише и едновременно с това илюстрира историите в рими, предназначени само за безстрашни деца и родители. Е, по-страхливите също могат да четат и да слушат песните, но за всеки случай трябва да се завият с одеяло през глава.

Наред с магически създания, които са по-познати за нас, авторът ни среща и с нечувани до този момент същества – например Онези, които живеят под леглото и ядат чорапите в семейството. Те са толкова свенливи, че дори си нямат име. „В тъмното ние живеем,/ стари чорапи ядем./ Само това ний умеем./ Никога няма да спрем!“, пеят Онези. Още истории и вълшебни илюстрации на джуджета, каменояди, върколаци и русалки ще открият малчуганите из страниците на книгата.

Излизането на „Приспивни песни за феи и чудовища“ ще бъде отбелязано със специален бал с маски, на който всички деца и родители трябва да дойдат с най-страшните си костюми.

Премиерата ще се състои точно на 31 октомври 2020 г. от 12:00 ч. в Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37, гр. София.

Видео трейлъра на книгата вижте тук: https://youtu.be/oKR6nkdYwug

 

◊ ЗА АВТОРА 

Сотир Гелев е роден през 1960 г. в Асеновград. Ходил е на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти. Завършил е Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“. Следващата година го реализира професионално в Държавното студио за анимационни филми. „Пилето“ участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг.

Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.

През 1991 г. Сотир и брат му Пенко Гелев създават списанието за комикси „Рикс“. За списанието Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“.

След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма. През 1997 г. публикува стихосбирката „Следобедно кюфте“.

През 1995 г. Сотир и Пенко основават собствена компания за графичен дизайн. За няколко години създават много плакати, запазени знаци, оформления на книги и списания. През 1997 г. издават албума с комикса „Маугли“ на Пенко.

През 1998-1999 г. написват сценария на филма „Магьосници“ и го реализират като продуценти, а Сотир е режисьор на филма заедно с Иван Георгиев. След година Сотир и Пенко написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за Българската национална телевизия. Сотир отново е режисьор на филма.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“. От него реализират двеста и петдесет епизода. Сотир Гелев е сценарист на стотина от тях.

През 2008 г. и 2009 г. двамата братя продуцират сериала „Добър ден, господин Жасмин“ (отново за деца).

През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова (тя е и режисьор на филма), а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми. През 2016 излиза техният пълнометражен анимационен филм „Зоотроп“. Пенко е продуцент, а Сотир е автор на сценария и режисьор на филма.

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. След 2012 г. издават албумите „Над дъгата“, „Над дъгата 2“ и „Аракел“. За този албуми Сотир създава комиксите „Призрак“ и „Патент 64246“, а по негови сценарии Пенко рисува комиксите „Дичо Пъдаря трябва да умре“ и „Тамара“. Албумът „Аракел“ е изцяло създаден по сценарий на Сотир.

Сотир и Пенко са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва „Илийчо и Август“, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ и „Илийчо, Август и Гергин“.

През 2016 г. излиза книгата „Обикновени разговори“ с илюстрации от Пенко Гелев, написана от Сотир Гелев.

През 2018 г. излиза книгата му „Как Лора се научи да брои до десет“, носител на литературната награда „Перото“ в категория „Детска литература“.

 

Автор:
Изд. „Ентусиаст“
Публикация:
29.10.2020 г. 18:01
Етикети:
Посетено:
601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31914-premiera-na-prispivni-pesni-za-fei-i-chudovishta-ot-sotir-gelev