Издания / премиери

Премиера на книгата "Зима: Вещици, комети" от Боян Манчев

Сценично представяне на 30 октомври от 19:00 часа в кино „Влайкова“

Премиера на книгата "Зима: Вещици, комети" от Боян Манчев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Зима: Вещици, комети" от Боян Манчев първата книга от поредицата Фантастичен часослов (Издание на „Метеор“, София, 2020)

На 30 октомври, петък, от 19:00 часа в кино „Влайкова“ (ул. „Иван Асен II“ 11) ще бъде представена сценично новата книга на Боян Манчев Зима: Вещици, комети.

В навечерието на нощта на Вси Светии, „Вещици, комети“ ще бъдат превъплътени от Леонид Йовчев, Грета Гичева и Катрин Методиева под режисурата на Ани Васева. 

*

Кои са те? Тези зли, немигащи, желани, огнени жени? Те са вещици.

Жълти облаци се кълбят около тях, пълзят, издигат се, димят като поток от лава.

Вещиците ни желаят.

*

Фантастичен Часослов е поредица от четири книги-сезони.

Зима, Пролет, Лято и Есен включват кратки поетични и философски текстове, поеми и фрагменти, в които времето се склонява през образите на четирите сезона: фантастична мяра на необратимостта и кръговрата на времето.

Първата книга от Фантастичен Часослов включва

„Есен“ (Фантастичен Часослов, 1 –– Есен: Вещици, Вестители) и
„Зима“ (Фантастичен Часослов, 2 –– Зима: Вещици, Комети).

По време на представянето ще научите повече и за петте нови книги на Боян Манчев, появили се на български, английски и японски език през тази година.

В салона на кино „Влайкова“ ще можете да намерите всички достъпни книги на Боян Манчев (включително последни екземпляри от втория тираж на „Новият Атанор“), както и други издания на „Метеор“. Очаквайте повече информация за останалите книги и изненади около тях скоро.

 

◊ ЗА АВТОРА

Боян Манчев е философ, преподавател в НБУ (София), Университета за изкуства (Берлин) и Университа Холинс. Директор на програма и вицепрезидент на Международния философски колеж в Париж (2004-2010).

Манчев е автор на петнайсет книги на пет езика, между които Новият Атанор. Начала на философската фантастика (2019), Тъмна поема / Dark Poem (2019), Метеор. Избрани театрални текстове (съвместно с Ани Васева, 2018), Облаци. Философия на свободното тяло (София, 2017; английско издание 2019), Логика на политическото (София, 2012), Miracolo (Milano, 2011), Laltération du monde (Paris, 2009), La métamorphose et linstant - Désorganisation de la vie (Paris, 2009), Тялото-Метаморфоза (София, 2007), Невъобразимото (София, 2003). Предстои публикуването на Свобода въпреки всичко. Свръхкритика и модална онтология (София, 2020), както и на над двеста студии и статии, публикувани на български, френски, английски, немски, италиански, испански, португалски, японски, китайски, руски, шведски, сръбски, словенски и други езици.

Манчев работи в полето на онтологията, философията на изкуството и политическата философия, разработвайки проекта за динамична или модална онтология. Въпросът за нова философска форма, отговаряща на изискването за нов израз на етически, естетически и политически опит, е централен в изследователската, преподавателската и драматургичната му работа, осъществявана през последните десетилетия основно в Париж, София, Берлин, Виена, Франкфурт и Токио.

 

Автор:
"Метеор"
Публикация:
29.10.2020 г. 12:26
Етикети:
Боян МанчевГрета ГичеваЛеонид ЙовчевАни Васевапремиера на книга
Катрин Методиева "Метеор"
сценично представяне
Посетено:
592
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31908-premiera-na-knigata-zima-veshtitsi-kometi-ot-boyan-manchev