Издания / премиери

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Кръстникът“ от Марио Пузо

28 октомври 2020, 16.30 ч., Нов български университет

Читателски клуб на НБУ: Разговор за „Кръстникът“ от Марио Пузо

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за среща на Читателския клуб на тема „Разговор за „Кръстникът“ от Марио Пузо“ на 28 октомври 2020 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Модератори са проф. Пламен Дойнов, д.н., доц. д-р Йордан Ефтимов и доц. д-р Морис Фадел, а специален дискутант е гл. ас. д-р Димитър Гюдуров.

 

През 1969 г. се ражда една легенда… Появата на „Кръстникът“ бележи началото на нова ера в популярната култура и изкуство. Историята на Вито Корлеоне е обречена на безсмъртие – историята на неговия произход и на традициите, които семейството му следва, на цялата палитра от пленителни антигерои, корумпирани полицаи, безскрупулни врагове и политически машинации, задвижвани от смазания с кръв механизъм на организираната престъпност; историята на неговия най-малък син, Майкъл, който стремително се изкачва до върха, докато постепенно погубва душата си; историята, в която като огледален образ виждаме всички аспекти на човешкото – от непрогледния мрак до заслепяващата светлина. С изплитането на мащабната и вкоренена в самото сърце на Америка интрига Марио Пузо създава митология със собствени правила и граници, която напуска пределите на художествената измислица и се настанява в колективното съзнание на читатели и зрители от цял свят.

„Кръстникът“ е притча, вдъхновена от реалността, която се превръща в непреходен символ на сблъсъка между покварата и честта, смирението и властолюбието, грехопадението и изкуплението.

„Кръстникът“ е литературно предложение, на което не можете да откажете.

*

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
20.10.2020 г. 12:58