Издания / премиери

Роберт Леви представя „Aнемоя” в Пловдив и София

Напук на разстояния и епидемии Роберт Леви ще има две премиери на новата си поетична книга

Роберт Леви представя „Aнемоя” в Пловдив и София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Напук на разстояния и епидемии Роберт Леви ще има две премиери на новата си поетична книга „Aнемоя” (изд. „Лексикон”) за своите приятели и почитатели.

Заповядайте в Пловдив на 30 октомври от 18:30 ч. в „Би Боп Кафе” ул. „Гладстон” 1, и в София на 2 ноември от 18:30 ч. в „Грамофон” ул. „Будапеща” 6.

„Книга на непоправим романтик, който мисли през музиката, музицира из Стария завет и завещава на следващите поколения, които ще пътуват до морето на автостоп, никога да не предават свободата си, колкото и самотна да е тя. Философска и дружелюбна, дълбока и катедрално извисена поезия по дънки.

"Анемоя" означава "носталгия по време, в което не си живял". А каква е думата за "време, което не си напуснал, независимо колко отдавна се е заключило за света?"
~ Кристин Димитрова

 

◊ ЗА АВТОРА

Роберт Леви е роден на 28.01.1964 година в София. Има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ „Свети Климент Охридски”) и по Културна и социална антропология (1998, СУ „Свети Климент Охридски”). Сменил е множество професии, сред които работник в строителството, оператор на ЕИМ, секретар на фондация, сценарист на документални филми, складов работник. Водил е курсове по икономическа антропология и теория на културата в НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“. В момента живее в град Франкфурт на Майн, Германия, и работи като сценичен техник.

Роберт Леви е автор на следните поетични книги:

„Един от върха на иглата”, София, „Р § Р”, 1999;
„Вавилон”, София, „Български писател”, 2006;
„Дромомахия”, София, „Лексикон”, 2017;
„Анемоя”, София, „Лексикон”, 2020.

Преводач е съвместно с Антония Апостолова на поетичния сборник на израелския поет Амир Ор „Езикът казва”, София, Издателство за поезия ДА, 2017. През 2006 Роберт записва с групата си „Лоши комшии” албума „Неон”, в който е автор на музиката и текстовете и който му носи Националната награда ПОКИ за авторска песен. Освен това Роберт Леви е автор на редица научни статии, публикувани в референтни издания. До напускането на България Роберт Леви е организатор и постоянен водещ на литературните формати „Поети в кадър” и „Поетични понеделници в Delta Blues bar”, в рамките на които среща софийската и пловдивската публика с повече от 30 утвърдени и млади поети и писатели.

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
19.10.2020 г. 15:37
Посетено:
877
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31857-robert-levi-predstavya-anemoya-v-plovdiv-i-sofiya