Издания / премиери

Георги Тошев представя книгата си „Наум Шопов. Бележки от един живот"

20 октомври 2020 г., 18.30 ч., Литературен клуб "Перото", НДК

Георги Тошев представя книгата си „Наум Шопов. Бележки от един живот"

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на представянето на книгата „Наум Шопов. Бележки от един живот“ и документалния филм „Личен разговор“ от Георги Тошев на 20 октомври 2020 г. (вторник) от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото“, да отбележим 90 години от рождението на актьора. Събитието е част от Софийски театрален салон 2020 г. и част от Календара на културните събития на Столичната община 2020 г.

На 19 октомври 2020 г. (понеделник) от 19,00 ч. ще се проведе Литературен понеделник с Георги Тошев – автор на любими книги, филми, предавания, пътешественик и човек на духа – в Литературен клуб „Перото“ – част от серията срещи с любими български писатели.

Модератор на събитията ще бъде ръководителят на сектор „Национален център на книгата“ Светлозар Желев.

 

„Прекарах няколко месеца с мисълта за Наум, а след това – в неговата тиха компания. Предложих му да разкаже в книга своя изпълнен с обрати живот. Живот-път. Наум се замисли. Не след дълго каза „да“. „По-добре е аз да го разкажа, а не след време, когато ме няма, други да го преразказват с лъжи!“ Мъдрец – това е Наум. Тишината му е вик за човечност. Насъбрана енергия за споделяне. За него думите са важни.“

Георги Тошев, 2010

PS

Десет години по-късно Наум е тук.

Наблюдаващ.

Присъстващ.

Усмихва се през погледа на внука си Наум Шопов от сериала "Откраднат живот", пали се на сцената на Сатиричния театър с другия си внук Асен Мутаф­чиев в спектакъла „Трима мъже и една Маргарита“.

Лиза и Христо, децата на Наум Шопов и Невена Симеонова продължават талантливо и дискретно да са част от света на театъра и киното.

Паметта е действие.

Без антракт.

Георги Тошев, 2020

 

* * *

„Крал Лир“, „Вишнева градина“, „Последната лента на Крап“, „Животът в сън“, „Делото Дантон“… Театърът остава завинаги първи дом за актьора Наум Шопов.

Роден е на 27 юли 1930 година в Стара Загора в семейство Мара Шопова (по баща Делчева) и Христо Шопов, бежанец от Смърдеш, Костурско. Завършва гимназия в родния град. Играе в театрите в Ст. Загора (1948–1950), Пловдив (1952–1958), Бургас (1967–1968), в София – Театър на Народната армия (1958–1975, с прекъсване) и Народния театър (от 1985). И въпреки стотиците си роли той няма завършено висше актьорско образование. Киното го открива млад и му се отблагодарява със запомнящи се роли в „Цар и генерал“, „Случаят Пенлеве“, „Крадецът на праскови“, „Иконостасът“, „Инспекторът и нощта“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Трета след слънцето“, „Топло“, „Вилна зона“, „Константин Философ“, „Граница“ и сериала „Капитан Петко Войвода“. Наум Шопов умира на 18 април 2012 година в София.

*

„Добре се чувствам в театъра. Това е моят първи дом. Може и да звучи сладникаво, но аз наистина съм се родил в него. Живели сме там. Родителите ми не са имали квартира. Били са бедни. Живеели в театъра, в гримьорната. Майка ми бе актриса – Мара Шопова. Баща ми, Христо Шопов, беше директор на театъра, чиновник в читалището. Случило се така, че ме поканили да дойда на този свят в театъра. Малко… как да кажа, неочаквано.“

Наум Шопов

 

Автор:
Книгомания
Публикация:
18.10.2020 г. 13:49
Посетено:
1685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31848-georgi-toshev-predstavya-knigata-si-naum-shopov-belezhki-ot-edin-zhivot