Издания / премиери

Премиера на "От болката ми е светло" от Цвета Иванова

22 октомври 2020, 19:00 часа, Клуб "Ялта"

Премиера на "От болката ми е светло" от Цвета Иванова

 

◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА

Библиотека България и Клуб ЯЛТА
представят

"От болката ми е светло" -
втората книга на поетесата Цвета Иванова
 
 
Коя е Цвета Иванова?
 
Родена е в град Шивачево, Сливенска област. Завършила е Медицинския университет в Стара Загора, специалност „Управление на здравните грижи”. Живее и работи в град Сливен. Автор е на поетичните книги “Църква за птици” (2016) и „От болката ми е светло“ (2020).
 

"Цвета пише стихове, родени в тъга или от обич и в тях е светло от пречистващата сила на болката. Но онази, която ни извисява до високото на смисъла. Светът ѝ е разказ за живота - цял, завършен, несъвършен... човешки. Остава само да го видите през палитрата на нейния талант. А тя владее цветовете на истината."
~ Ива Спиридонова

"Тя нищо не изопачава, никого не обвинява, не кълне, не хули, не обижда. Не в книгите, не в езика – от отражението в огледалото ни говори. Тя е нас и напомня защо сме се родили човеци. И че нищо човешко не ни е чуждо, не защото суетата ни привлича и суетата ни обезобразява. Защото ние сме суетата. Не философства с перифрази, а създава философия. И обича с всяка своя дума."
~ Симеон Аспарухов

Когато я помолихме да каже нещо за себе си, тя сподели:
 
"Родена съм през пролетта на 1970 година, когато земята облича най-ведрата, най-пъстрата си рокля и се бухва в разнежените от слънцето потоци с жива вода. Поезията ме откри късно, в годините, когато човек е улегнал, добил отговорности и все по-често обръща глава, за да чуе догонващите го стъпки на друго детство. Но не стана така. Преди четири години, в прозата на делника, поезията ме плени. И до днес съм в нейна власт. С благодарност и преклонение."
 
*
С благодарност и от наша страна за възможността да представим нея и поезията ѝ на софийска сцена, ви каним на 22 октомври, в 19:00 ч., в клуб "Ялта", където ще успеем да приютим многобройната публика на Цвета Иванова.
 
Ще присъстват много съвременни автори, който ще се изкажат за магията "Цвета Иванова", ще се съберем много нейни приятели, самата тя ще пристигне от Сливен заради всички нас, които я чакаме вече толкова много време. Да я чуем и да се докоснем до мъдростта на чистите ѝ мисли.
 
Стихотворения от "От болката ми е светло" ще прочетат актьорите Елизабет Марангозова и Тодор Беров. За уюта в атмосферата сме се доверили на Невена Карастоянова и нейното пиано. Специален гост ще бъде редакторът на книгата Маргарита Петкова.
 
22 октомври 2020 / 19:00 часа
Клуб "Ялта"
 
Очакваме ви. Заповядайте!
Вратите са отворени за всички вас!
 
До скоро!
 
 
Автор:
Симеон Аспарухов
Публикация:
19.10.2020 г. 13:05
Етикети:
ЯлтаПоезияПремиера на книгаБиблиотека България
От болката ми е светло
Цвета Иванова
Посетено:
596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31843-premiera-na-ot-bolkata-mi-e-svetlo-ot-tsveta-ivanova