Издания / премиери

Премиера на "Повече от това" от Иви Атанасова

15 октомври 2020, 18:30 часа, Зала "Надежда" - Столична библиотека

Премиера на "Повече от това" от Иви Атанасова

 

◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА

Издателство "Библиотека България" представя "Повече от това" - първия роман на писателката Иви Атанасова.
 
"Повече от това". Повече от една книга, защото е част от поредица, повече от разказ, защото е преживяване, повече от текст, защото е страст. 
 
Заповядайте на премиерата на романа в Столична библиотека, Зала "Надежда" на 15 октомври от 18:30 часа.

Част от книгата ще бъде представена от актьорите Елизабет Марангозова и Тодор Беров.

Специален гост на премиерата ще бъде рецензентът на "Повече от това", Светлана Дичева. 

 
Из "Повече от това":

"Избърсах потта, избила по лицето ми и отворих още по-широко очи, за да им попреча да се затворят. Бях на крак вече повече от двайсет и четири часа и не бях сигурна колко още ще издържа. Помещението преливаше от злокобни стонове. Въздухът беше горещ и спàрен. Острата миризма на болна човешка плът се врязваше направо в мозъка ми. Бавно и методично отнемаше способността ми за трезва преценка. Умората също не беше за подценяване. Непрестанното обикаляне между пациентите ме бе изцедило. Смяна на системи и подлоги, инжекции, даване на лекарства, компреси, мерене на температура... Списъкът беше дълъг и се повтаряше през някакъв интервал от време. Маларията бе поразила сериозна част от населението на Кумого. Аз и още двама мои състуденти се бяхме озовали в дълбините на Африка, с доброто намерение да се включим към малобройния лекарски екип и да помогнем на нуждаещите се."

 

Думи от редактора:

"Ако имаш очи и въображение да надникнеш в човешкото сърце, ще откриеш, че там се крие вселена, подчинена на законите на страстта и кръвта, която управлява живота ни. Иви Атанасова не само че надниква в сърцата на своите герои, нещо повече, тя се превръща в техен изследовател. Подобно летежа на семенцата на глухарчето, символ на тази книга, тя самата, със своето ненатрапчиво, ефирно присъствие, разказва за страстта у хората, за нейните върхове и спадове, огън и лед. Майсторство е да успееш да пребиваваш незабележимо между собствените си страници, да обхождаш земята с думи, да се превъплътиш до неразличимост в персонажите, създадени от теб, да видиш света през очите им, да усетиш пулса на сърцата им. И да можеш да проследиш амплитудите на страстта им, изгаряща всичко по пътя си, причиняваща земетръси, завихряща урагани, поривите на които могат да бъдат усетени само от онзи, който би се осмелил също като теб да се превърне в глухарче, носено от ветровете на живота, пулсиращ между страниците на тази книга.

Този роман наистина е „Повече от това“ – повече от една книга, защото е част от поредица, повече от разказ, защото е преживяване, повече от текст, защото е страст. Позволете си да я изживеете!" ~ Ива Спиридонова

 

Думи от автора:

Създаването на романа „Повече от това” бе много вълнуващо преживяване за мен като автор. Едно пътешествие, в което се впуснах без да зная къде ще ме отведе то. Да се превъплътя в различните персонажи, създадени от самата мен, да гледам през техните очи, да чувствам всяка тяхна емоция, да преминавам през метежите на всеки от тях, да плача, да се смея и да обичам със и чрез своите герои. Пред мен се разгърна един различен, непознат и същевременно до болка познат свят, обагрен в пастелни палитри, където съществуват истинското приятелство и любовта, но и егоизмът, страховете и несигурността. Там, където се пресичат те започва не само историята на Василиса Ростова, умна, борбена и доста вироглава млада госпожица, но и историите на останалите герои. Всички те имат своя лична мисия – да осъществят желанията си. Намирам себе си и се изгубвам във всеки от персонажите, защото те са повече от това, което се „вижда” на пръв поглед." ~ Иви Атанасова

* * *
 
Не пропускайте срещата с Иви Атанасова, Василиса Ростова и другите герои от сагата. 
 
Столична библиотека, Зала "Надежда",
15 октомври 2020 / 18:30 часа
 
Вход свободен! Очакваме ви!
 
 
Автор:
Симеон Аспарухов
Публикация:
13.10.2020 г. 15:35
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31782-premiera-na-poveche-ot-tova-ot-ivi-atanasova