Издания / премиери

Премиера на "Имам толкова недовършени сънища" от Биляна Гецова

7 октомври 2020, 18:30 часа, Зала "Надежда" - Столична библиотека

Премиера на "Имам толкова недовършени сънища" от Биляна Гецова
 
 
◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА
 
Издателство "Библиотека България" представя новата книга на поетесата Биляна Гецова "Имам толкова недовършени сънища" - една колекция от чувства и мисли, които изпълват страниците не само в книгата, а и страниците на нашите недописани истории. 
 
"Недовършените сънища на Биляна Гецова обещават надежда и разказват за безкрайност, такава, каквато носи и повтаряемостта на сезоните в дните ни. Кръговратът е необратим и винаги е сигурно, че "ще бъде пролет", утрото е неотменимо, седмиците винаги имат събота, а после и неделя, дни, в които да поспрем в себе си. "Мъничко време", в което да обичаме. Мигове за споделяне. На топлина, дом, котешки стъпки, уют...
 
В шеметната скорост на дните ни, една такава топла като дом книга, ни кани да спрем на страниците ѝ, за да ни сервира "нескафе с мляко", придружено от "аромат на филийки" и ни припомня, че времето за нас, хората, е това, с което изпълваме дните си. И най-добре е да е с обич.
Оставяйте нарочно сънищата си недовършени, ни казва Биляна Гецова с топлината на своята поезия. За да има винаги още един любим човек, едно лято и една магична нощ за очакване. И утро, заискряващо след нея.
~ Ива Спиридонова - редактор
 
 
"Във втората поетична колекция, която Биляна Гецова предлага на своите читатели, а именно #ИмамТолковаНедовършениСънища, продължава снежната приказка, която по най-вълшебен в простотата си начин отстъпва място пред красотата и силата на останалите сезони. Тя предлага билет за „навън“, където се разполага най-дългото утро, в което първите думи произнасят непозналите жаждата цветя, където слънчевите зайчета крият хладните спомени в полета си. Вдишвайки от сутринта с пълни гърди, се издига порасналото слънце и все повече във въздуха заухава на липа, светлосиньото небе намигва към всеки широко отворен прозорец, от който се разбягват тишините и мрачните одежди. Къкрят чайниците и рисуват с пара между дърветата, бурканчето с мармалад е загубило капачката си, дъждът се придвижва плахо превит, всяко листенце е обърната лодка, а в локвите се отразява юни. Намаслени корички и черешови дни падат в обятията на ненаситния детски поглед, времето изчезва от циферблатите, всичко е зад пръски от вода, картина е дъгата, улиците са в музика. А когато градушката прибере слънцето, птиците поемат маршрутите си и меланхолията оцапа първия лист от книгата, тогава любовта идва от топлото. За да стопли съня, за да не чака края, за да предложи вино и две чаши, за да остане и бурята вдъхновение. Тогава отново някой започва да рисува със сняг летния бяг, тогава звукът се превръща в алегро, в стакато, отново мирише на откъснати липови цветове, снегът рисува очи, после още едни, после добавя и малко момиче и топло става и в най-мразовитите дни. Така минават дванайсетте месеца, дано догодина позволите да добавим и куче."
~ Симеон Аспарухов - издател
 
 
Думи от автора:
 
Казвам се Биляна Гецова. Родена съм през 1975 г. в град Свищов. Юрист и финансист съм по образование. Завърших първо СУ „Климент Охридски“, а след това и Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Усвояването и на двете професии е сбъдване на моя мечта и реализиране на мой личен план. Независимо от избора на професия, от дете съм гостоприемен реципиент на поезията. Правото, което приучава съзнанието ми да се позовава единствено на разума и логиката, ме държи здраво за земята, а поезията ми дава възможност да погледна и по-нагоре от върха на обувките и носа си – към небето, върховете на дърветата, покривите на къщите и към слънцето. Удостоверявам, че при мен поезията и правото не воюват за внимание, а ми дават усещането, че владея още една „супер сила“. Позволяват ми да бъда по-наблюдателна и да гледам на света с разбирането, че различните гледни точки само могат да обогатят картината за него. А изкуството е също начин човек да сподели своята гледна точка, нали?
~ Биляна Гецова
 
*
 
Заповядайте на дългоочакваната премиера на "Имам толкова недовършени сънища" в седмата октомврийска вечер на тази година, на сцената на театър "Възраждане". Великолепните актриси Виттория Николова и Жана Рашева ще ви потопят в уютния свят на Биляна Гецова. Сезони, сънища, писма... и думи, които се превръщат в дом.
 
Добре дошли сте да завършим заедно сънищата на Биляна наяве.
 
7 октомври, 18:30 ч.
Зала "Надежда" - Столична библиотека
 
Очакваме ви!
Автор:
Издателство "Библиотека България"
Публикация:
02.10.2020 г. 13:45
Етикети:
стихосбиркапремиера на книгапоезиянови книгиБиблиотека България
Имам толкова недовършени сънища
Биляна Гецова
Посетено:
685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31770-premiera-na-imam-tolkova-nedovarsheni-sanishta-ot-bilyana-getsova