Издания / премиери

Премиера на „Броеница. Из гънките на паметта“ от проф. Милена Цанева

5 октомври 2020, 19:00 ч., Casa Libri

Премиера на „Броеница. Из гънките на паметта“ от проф. Милена Цанева

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Колибри“ ви кани на премиера на книгата на проф. д-р Милена Цанева „Броеница. Из гънките на паметта“ на 5 октомври от 19:00 ч. в Casa Libri!

Със специалното участие на доц. д-р Елка Трайкова, директор на Института за литература към БАН.

„Броеница. Из гънките на паметта“ е красива и неизбродима галерия от спомени - свидни отломки от паметта за рода и семейството на авторката, за детството и младостта й, за исторически събития, пречупени от детските й очи, за облика на интересни личности, които е познавала. Пред читателя оживяват кадри от някогашна София, озвучени с гласовете на Дора Габе, Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев, Петър Динеков, Ангел Каралийчев, Тончо Жечев и други видни писатели и литературоведи. В хаотичната лента на спомените исторически-значимото и битово-всекидневното непринудено се преплитат, изграждайки облика на дадено време и многообразието на живота.

Чл.-кор. на БАН проф. д-р Милена Георгиева Цанева е родена през 1930 г. в София. Дъщеря на литературния критик акад. Георги Цанев и поетесата Пенка Цанева-Бленѝка, Цанева е сред най-изтъкнатите литературни историци и критици в областта на българската литература след Освобождението. Автор е на 14 книги и многобройни студии и статии, дълги години преподава в СУ „Св. Климент Охридски“, като в периода 1980–1993 г. тя е ръководител на Катедра по българската литература. Две десетилетия работи в Института за литература – БАН. В периода 1976–1990 г. е зам.-главен редактор на списание „Литературна мисъл“.

Очакваме ви на 5 октомври точно в 19:00 ч. в Casa Libri на ул. "Цар Асен" 64!

Събитието ще се състои при съблюдаване на всички противоепидемични мерки.

 

 

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
05.10.2020 г. 16:21
Етикети:
Посетено:
1463
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31766-premiera-na-broenitsa-iz-gankite-na-pametta-ot-prof-milena-tsaneva