Издания / премиери

Теодора Димова представя романа си "Поразените" в Пловдив

4 октомври 2020, 17:00 часа, Културен център „Тракарт”

Теодора Димова представя романа си "Поразените" в Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

Теодора Димова представя романа си "Поразените" в Пловдив

„Пловдив чете” почита паметта за пожертваната истина в знаковия роман „Поразените” на Теодора Димова.

Романът „Поразените” на Теодора Димова се превърна в част от програмата на Фестивала „Пловдив чете”. Книгата ще бъде представена на 4 октомври от 17:00 часа в своеобразна дискусия с участието на Цветелина Драганова като модератор. Събитието ще се състои в Културен център „Тракарт” в Пловдив.

„Смърт, смърт, смърт.” Това са думите, които отекват в първите седмици след преврата на 9 септември 1944 г. Годините непосредствено след съдбовната дата, дамгосала историята на няколко поколения за десетилетия напред, рядко присъстват в художествената литература 75 години по-късно. Теодора Димова, един от най-обичаните женски гласове на българската литературна сцена, възкресява спомените от този период с разказ за жените и децата на трима души, убити от новата власт.

„Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария – казва за романа Димова. – Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно за всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех.”

С рядко срещана писателска смелост „Поразените” ни запраща в мислите на жертвите на Народния съд. Длъжник ли е българската литература на демокрацията? Късно ли е за свидетелствата на поразените от режима? И в какво се изразява поражението и в какво победата?

Броени седмици след излизането си последният роман на Теодора Димова се затвърди като литературно постижение от впечатляваща величина. Очаквано, „Поразените” спечели най-голямата литературна награда у нас – наградата Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България” 2020. Миналата година Димова получи награда за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”. „Поразените” е номинирана и за годишните награди на Литературен клуб „Перото”.

 

 

Автор: Изд. Сиела
02.10.2020 г. 15:26
Посетено: 1271
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31765-teodora-dimova-predstavya-romana-si-porazenite-v-plovdiv