Издания / премиери

Премиера на книгата "Наказание без престъпление" от Благовеста Касабова

30 септември, 18:00 часа, Съюз на българските писатели

Премиера на книгата "Наказание без престъпление" от Благовеста Касабова

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Лексикон" има удоволствието да Ви покани на премиерата на "Наказание без престъпление" - така е озаглавила своята книга за Фани Попова-Мутафова литературният критик Благовеста Касабова.

Книгата ще представи редакторът й Боян Ангелов. Няколко думи ще каже Иван Есенски. Представянето ще води създателят на Лексикон - Издателството за българска литература Йордан Антов.

30 септември, сряда, 18:00 часа, Съюз на българските писатели, гр. София, ул. "6-ти септември" 35.
Заповядайте!

 

Иван Есенски за книгата:

"С тази книга Благовеста Касабова изплаща един тежък дълг на нашето литературознание. Разнопосочни политически ветрове са кръстосвали родните земи, но съдбоносните им капризи с особена сила се разразяват през миналия век. Първата му половина бележи крушението на националния ни идеал – обединението на разпокъсана България не се осъществява; в страната се установява диктатура от съветски тип. Една от първите нейни жертви е Фани Попова-Мутафова, която Кирил Христов нарича „шеметен връх в българската литература“. Със своята знаменита сага за Асеневци тя възражда великата Вазова традиция и издига художествената ни книжнина на неподозирани висоти. За пръв път с такава сила историческият роман се налага в нашата словесна култура и става в същото време мерило на съвременност и родолюбие.

Подложена на ограничения и преследване след 9.IX.1944 г., Фани Попова-Мутафова десетилетие стоеше в сумрака на двойнствените оценки и квалификации и макар това изгнание да е прекратено, все още нейният живот и творчество очакват своите изследователи и тълкуватели.

Благовеста Касабова – признат майстор на херменевтичния анализ, автор на такива ярки книги и портрети като тези на Мара Белчева и Баба Тонка Обретенова, се е справила блестящо с трудната задача. С точен и ясен хронологичен рисунък тя е превърнала документалната тъкан в дълбок и проникновен коментар на близкото минало. Същевременно книгата й е страстна защита на едно забележително творчество – дело на сложния и драматичен талант на Фани Попова-Мутафова – непомръкващо име в пантеона на българското Високо Слово."

Автор:
Лексикон
Публикация:
23.09.2020 г. 11:25
Етикети:
премиеракнигаБлаговеста КасабоваЛексикон
животът на Фани Попова-Мутафова
"Наказание без престъпление"
Посетено:
1052
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31713-premiera-na-knigata-nakazanie-bez-prestaplenie-ot-blagovesta-kasabova