Издания / премиери

Представяне на книгата „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“

25 септември 2020, 17:30 часа, Концертен комплекс „България“ / Студио „Музика“

Представяне на книгата „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“

 

◊ СЪБИТИЕТО

51. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

25 септември (петък) 2020, 17:30 часа, Концертен комплекс „България“ /  Студио „Музика“

Представяне на книгата „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“

Автор: Илия Граматиков
Художник: Ясен Панов

Луксозно издание от 400 страници в голям формат с над 250 илюстрации

С участието на Наташа Япова – музиколог, научен редактор на изданието

Издава: Институт за изследване на изкуствата – БАН

Книгата е обширна музикологична монография, разработена по изследователския проект „Съвременна музикална композиция, теория и философия”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” към МОН.

Събитието е с благотворителна цел – събраните средства ще бъдат дарени на Ателие „Прегърни ме“.

 

◊ ЗА КНИГАТА И СЪБИТИЕТО

„Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“ е музикологично изследване на творчеството на изтъкнатия български композитор с международна известност Георги Арнаудов, чиито произведения звучат на престижни сцени по цял свят – от Китай до Канада. Това е първа по рода си многоаспектна разработка, проблематизираща композиционните решения на Арнаудов в концертния жанр с акцент върху зрелите му концертни опуси, писани след 2007 година. В нея изследваните обекти са положени в максимално широк исторически хоризонт, разгърнат от епохата на зараждане на кончертатния тип композиционно мислене (преходния период на прага на ранния барок) до наши дни, с цел извеждане на специфичните характеристики на Арнаудовото тълкуване на жанра. Анализираните музикални опуси са положени в съответния им културен контекст чрез прокарване на смислови връзки с образци на изобразителното изкуство, литературни произведения и типични за други изкуства творчески практики. В изследването са предложени изследователска стратегия и музикологичен подход, съответни и релевантни на творческите интенции на композитора, както и на художествените особености на произведенията. Изведена е цялостна концепция за зрелия стил на автора както върху примера на основните обекти на изследване, така и върху други негови творби, анализирани на различни равнища и приведени като допълнителна аргументация към предложените тези. Въведен е понятиен апарат, назоваващ, типологизиращ и характеризиращ зрелия стил на автора, особеностите на индивидуалната му композиционна техника и спецификите на звуковата тъкан в творбите му.

Текстът е разработен в рамките на тригодишния изследователски проект „Съвременна музикална композиция, теория и философия”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката, и се издава от Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките. Научен редактор на изследването е изтъкнатият музиколог проф. д-р Наташа Япова – автор на многобройни разработки (книги, статии, учебни пособия и др.) и дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Коректор на текста е Пенка Камова.

Цялостният художествен проект на настоящото луксозно първо издание на книгата е дело на Ясен Панов. В рамките на петмесечен период той изготвя както графичния дизайн, така и над 250 специално направени за изданието илюстрации – колажи. Техният основен замисъл е да бъдат в непрестанен диалог с текста. Нещо повече, те дават визуален образ както на отделни ключови за изследването идеи, така и на духа на Арнаудовата музика.

Изданието е отпечатано в „Булгед“ с любезното съдействие на Йоан Георгиев.

В официалното представяне на книгата в рамките на 51-вия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ ще бъде предложен и богат илюстративен (визуален и музикален) материал. В събитието участие ще вземат авторът Илия Граматиков, художникът Ясен Панов, композиторът Георги Арнаудов и музикологът Наташа Япова.

Представянето ще бъде с благотворителна цел. 20 бройки от книгата с по 1 от само 50 тиражирани, индивидуално номерирани и подписани от художника и автора графики с избрана илюстрация от книгата ще бъдат предложени на гостите на събитието срещу дарение от минимум 200 лева (за книга с графика). Всички събрани средства ще бъдат предоставени на Ателие „Прегърни ме“, в което лишени от родителска грижа деца и младежи имат възможност да се докоснат до света на изкуството, да развиват своите творчески заложби, да получат шанс за по-добър живот. При възможност и желание от страна на гостите се приемат и дарения от по-голяма сума от обявената. Приемат се също и дарения от по-малки суми, но без възможност за получаване на книга. След изчерпване на 20-те благотворителни бройки с графика книгата ще бъде достъпна на цена от 150 лева, като тези средства ще бъдат използвани за отпечатване на втори тираж на изданието.

 

◊ ИЗ КНИГАТА

Можем да си представим сюрреалистичния тонов паноптикум в Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена, описана като безкрайна библиотека във вечността – едновременно измежду и отвъд историята; библиотека с безпределни шестоъгълни пространства с вентилационни шахти, с безбройни томове на всевъзможни езици и в безчетни варианти, със спираловидна стълба, виеща се нагоре и надолу, изчезвайки в далечината. В тази библиотека Арнаудов е както прилежен библиотекар, така и страстен читател, и вдъхновен писател, пренареждащ, препрочитащ и пренаписващ томове с причудливи истории, възникнали в творческото му въображение от провокиралите го текстове, образи, звуци, места, случки и какво ли още не сред откритото из етажите на историята нагоре и надолу по витата стълба или из посоките на света по неизбродимите пространства с рафтове на тази вселенска библиотека. И така в акта на пренаписващите препрочити, пречупен през личния светоглед и индивидуалния опит с историята, се случват небивалите срещи на призраци от различни епохи и музикалното съчленяване на въображаеми митични същества, калиграфски записани в тонови текстове и темброво изрисувани в звукови образи. И тъкмо в пренаписващите препрочити става възможно притеглянето на феномени из бездната на времето и безкрая на пространството в една непосредствена и автентична актуалност тук и сега; феномени, споделени като личен размисъл върху смисъла на преживяното в прочита – размисъл, подтикващ към нови и нови препрочити.

 

◊ ЗА АВТОРА

Илия Граматиков (р. 1984) е преподавател по история на музиката в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА). Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност пиано и НМА със специалностите хорово дирижиране и музикознание (профил музикална естетика). Впоследствие е приет като редовен докторант по история на музиката към катедра „История на музиката и етномузикология“ на НМА. В рамките на докторантурата специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 защитава докторска дисертация, въз основа на която издава първата си монография – „Пасионът през втората половина на XX век: композиторски решения на литургичния жанр“. Книгата „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“ е второто му мащабно изследване, с което се хабилитира като доцент в НМА. От 2017 е и гост-лектор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През годините работи за БНР и БНТ, както и по многобройни образователни, изследователски и творчески проекти в сътрудничество с различни национални и международни институции. Научните му разработки са предимно върху съвременна музика. От 2014 се изявява също и като диригент на Дамския хор „Морфова – Прокопова“. През 2011 става част от екипа, а от 2016 и артистичен директор на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Ясен Панов е роден през 1962 в Санкт Петербург (Русия). През 1991 завършва Националната художествена академия в София със специалност Художествено оформление на книгата и графичен дизайн при професорите Румен Скорчев, Владислав Паскалев и Тодор Варджиев. През учебната 1991/1992 година преподава като асистент на проф. Паскалев в същата специалност. Оттогава до днес се занимава с оформление на вестници и списания, илюстрации, колажи, фотография, порцелан, стъкло, интериорен дизайн и реклама. Книгите, които го представят най-добре, са: първото издание на български език на епоса „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин (издателство „Народна култура“); сръбското, черногорското и китайското издание с илюстрации на „Хазарски речник“ на Милорад Павич; книгите на двама от българските топ готвачи – Андре Токев и Емил Минев (издателство „Гурме“), както и книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“, богато илюстрирана с над 250 колажа. Работил е и с издателствата „Спектър“, „Иван Вазов“, „Прозорец“ и „Дерета“. Като художник и арт директор е оформял периодичните издания „Лада“, „Култура“, „Постфактум“, „Сол пипер“, „Бакхус“, „Меню“, „ЕGO“, „Gentleman“ и „Glamour“. Активно рисува и излага свои творби в галерии както в България, така и в различни страни из Европа.

 

◊ ЗА АТЕЛИЕ "ПРЕГЪРНИ МЕ"

От Милена Нейова – писател, журналист и създател на ателието

Създадохме Ателие „Прегърни ме”, за да дадем шанс на изоставените ни деца, за да им покажем живота, който им е отказан. Ателието е уютно и красиво място, което те посещават с радост. Защото там са техните приятели – художници, артисти, музиканти, писатели и журналисти, с които заедно рисуват, четат книги, илюстрират приказки, майсторят парцалени кукли и копринени ангели. Учат се да могат. Учат се да вярват. Учат се да имат бъдеще.

Преди близо 10 години получих подарък от едно от нашите деца – картина с прикрепено към нея писмо: „Милена, знаеш, че не ме бива в говоренето и затова чрез тази не толкова хубава картина искам да ти благодаря. Ако не бяхте ти и Калина, кой знае какъв боклук щях да съм сега... Вие ми показахте какво е изкуство, приятел, родител, какво е да цениш, да вярваш, да уважаваш. Искам да знаете, че много ви обичам и благодаря на Бог, че ме срещна с вас. Благодаря и на вас за това, че се грижите за мен, че ми помагате, търпите и вярвате в мен. Много бих искал никога да не бях ви разочаровал. Искам да не ви разочаровам и занапред. Обичам ви и благодаря, че ви има.

Признавам, че има моменти, в които се чувстваме безсилни, че понякога надеждата отстъпва място на безсмислието... Но когато получиш такова писмо, разбираш, че търпението и вярата са дали резултат, че доброто е по-силно от злото, че е трябвало и трябва да продължиш по пътя, стискайки здраво в едната си ръка ръката на приятел, а в другата няколко отритнати, объркани деца, които ти вярват.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.09.2020 г. 17:00
Етикети:
Илия ГраматиковблаготворителностМеждународен фестивал „Софийски музикални седмици“Ясен Пановпредставяне на книгамонографиямузикология
Ателие „Прегърни ме“
Наташа Япова
„Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“
Институт за изследване на изкуствата БАН
Посетено:
2004
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31688-predstavyane-na-knigata-instrumentalnite-kontserti-na-georgi-arnaudov-syurrealistichni-preprochiti-na-muzikalnata-istoriya