Издания / премиери

66 сонета и 33 миниатюри

Премиера на новата книга на Борис Мархолев

66 сонета и 33 миниатюри
 
 
◊ ПОКАНА
 
Скъпи приятели, имаме удоволствието да ви поканим на представянето на дебютната стихосбирка на Борис Мархолев "66 сонета"
 
Авторът е познат на българските читатели с безупречните си преводи на редица изтъкнати британски, ирландски, американски и руски поети, сред които Едмънд Спенсър, Уилям Шекспир, Джордж Байрон, Робърт Бърнс, Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, Дилън Томъс, Едгар Алан По, Робърт Фрост, Силвия Плат, Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Анна Ахматова.
 
Редактор на книгата е Зорница Джоринска, друг български писател, чиято книга "Елфи: Дисекция на любовната измама" се превърна в настолно четиво за много хора през 2019 г. Тя споделя: „Поетичните експерименти на Борис Мархолев, създадени именно във формата на английския сонет, заслужават вниманието на читателя не само поради опитното боравене със сонетната архитектоника – все пак авторът е един от отличните преводачи на Шекспировите сонети и на английска поезия изобщо. В неговите "66 сонета" идейните послания следват естественото развитие на жанра в европейския контекст – от обожествяване на непристъпната любима през еротично наслаждение от постигнатата близост, налице е и стремежът към висшето благоволение на музата от страна на недостойния, земен, по човешки грешен, но всеотдайно верен ѝ поет. В естетическо отношение Мархолев отлично представя и развива задължителните сонетни образи, като добавя и свои, съвременни характеристики, диалогизиращи с епохата на постмодерната поезия в европейската литература.“
 
Преди началото на представянето на „66 сонета“ сме ви подготвили един малък класически концерт:
 
„33 миниатюри за пиано“ от Гия Канчели
Изпълнява Мира Искърова, пиано
 
Грузинският композитор Гия Канчели посвещава живота си на симфоничната и камерна музика, като едновременно с това пише музика за театралната сцена и киното. Негова е партитурата към шекспировите пиеси: „Крал Лир“, „Дванайсета нощ“, „Както ви се харесва“, „Ричард Трети“, „Хамлет“, „Ромео и Жулиета“. Канчели е добре познат във високите среди на музикалното изкуство и е отдавна световноизвестен в областта на киното с подхода си към минимализъм, с чувството си за хумор и нежността на творбите си.
 
Цикълът „33 миниатюри за пиано“, съдържащ фрагменти от театралната и филмова музика на автора ще се представи за първи път в България от Мира Искърова. Тя е концертиращ музикант и преподавател в ДМА "Проф. Панчо Владигеров", композира музика, участва в театрални постановки и филми.
 
Прочит на 6 от 66 сонета - Симеон Аспарухов
Водещ на събитието - Ива Спиридонова
 
Не пропускайте този двоен дебют - класическа поезия и класическа музика! 
 
Заповядайте в арт-салона на клуб „Ялта“, 24 септември 2020 г.
Врати: 17:30 ч.
Начало: 18:00 ч.
Вход свободен!
 
Очакваме ви!
Издателство "Библиотека България", YALTA CLUB
 
 
Автор:
Симеон Аспарухов
Публикация:
03.09.2020 г. 17:47
Етикети:
Посетено:
779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31625-66-soneta-i-33-miniatyuri