Издания / премиери

Николай Кънчев с премиери в Пловдив и София

Към 70-годишнината на поета

Николай Кънчев с премиери в Пловдив и София


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" организира предстоящите събития:

- на 05 декември (вторник), от 18 часа, в културен център ТРАКАРТ, гр. Пловдив – официална премиера на луксозното издание събрани стихотворения от Николай Кънчев "Избрани стихотворения 1965-2006", с участието на проф. Светлозар Игов;

- на 08 декември (петък), от 18 часа, зала 7 на НДК, гр. София - официална премиера на луксозното издание събрани стихотворения от Николай Кънчев "Избрани стихотворения 1965-2006", с участието на проф. Светлозар Игов.


◊ ЗА ИЗДАНИЕТО И ПОЕЗИЯТА НА КЪНЧЕВ

Николай Кънчев. Избрани стихотворения. 1965-2005.

Луксозният том с "Избрано" на поета Николай Кънчев, който ИК "Жанет-45" издаде в чест на неговата 70-годишнина, обхваща стихове, писани в продължение на четири десетилетия (от 1965 до 2005 г.). Към неговото творчество спадат и множество преводи на големи съвременни поети като Иф Бонфоа, Мишел Деги, Езра Паунд, Чеслав Милош, Збигнев Херберт и др. - тези преводи представляват ценни творчески интерпретации, които сключват мост между поета и други творчески индивидуалности.

През годините Николай Кънчев има нелека творческа съдба. След излизането на първите му две книги - "Присъствие" (1965) и "Колкото синапено зърно" (1968) - по политически причини той е лишен от възможността да публикува. Така третата му стихосбирка - "Послание от пешеходец" - излиза едва през 1980, след 12-годишно мълчание.

Днес Николай Кънчев е един от най-превежданите български поети, при това става дума не за превод на отделни негови стихотворения, а на цели стихосбирки, което прави творческия му портрет в очите на редица чуждоезични читатели пълен и последователен. В същото време българската литературна критика е длъжник на този талантлив и самобитен творец. С изключение на Светлозар Игов, който е посветил цяла студия на поезията на Кънчев, почти никой филолог не е наблюдавал обстойно неговото творчество.

Поезията на Николай Кънчев се отличава с особена чувствителност към стиха. Тази поезия е дълбоко мисловна и в същото време емоционална. Творческият свят на поета приема в себе си множество различни светове - романтическата ирония на поантирането, модерният скепцис към историята, лапидарните парадокси на източната мъдрост, фолклорният вкус към фразеологизмите и тяхното фигуративно преобръщане. В стиховете на Кънчев тези различни светове не просто присъстват заедно, но и влизат в диалог помежду си, изграждат една причудлива динамика, която се основава не на стихотворния ритъм, а на преносите на мисълта.

Автор: Яна Бойкова
05.12.2006 г. 14:26
Посетено: 770
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/3149-nikolay-kanchev-s-premieri-v-plovdiv-i-sofiya