Издания / премиери

Представяне на книга и филм "Прегръдката на Амазония" от Филип Лхамсурен

29 юни 2020, 18.30 ч., Кино "Люмиер"

Представяне на книга и филм "Прегръдката на Амазония" от Филип Лхамсурен

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на представянето на книгата и документалния филм „Прегръдката на Амазония" от Филип Лхамсурен на 29 юни 2020 г., понеделник, от 18,30 ч. в кино „Люмиер" (пл. "България" 1). Филмът е с продължителност час и половина. Книгата „Прегръдката на Амазония" ще бъде продавана на място.

Входът ще е с безплатни пропуски, които ще се раздават преди влизане за прожекцията. Молим публиката да носи лични защитни средства съобразно нарежданията на МЗ. Хора без маски няма да бъдат допускани в киното. Местата в залата ще бъдат запълвани до изчерпване на капацитета от 50% .

Филип Лхамсурен живее, за да пътува. В биографията си на изследовател записва три големи експедиции, отвеждащи го в най-дивите територии на планетата. Първото му голямо пътуване е на изток към монголските му корени, след него прекосява десет хиляди километра до Памир, а през 2015 година се отправя към необятната Амазония. Преживял детските си години в бежански лагер и интернат, обучавал се в редиците на Френския чуждестранен легион, така неговият живот е белязан да странства сам и далеч от утъпканите пътища на света и да разказва за тях в книгите си „Душата на човека" и „Забравените пътища". Стилът му е жив, див, проницателен, а любовта към природата го води до прозрения, които съвременният човек има огромна нужда да осъзнае.

„Животът не изисква да бъдеш последователен, търпелив, стремителен; животът изисква да осъзнаваш последствията на всеки свой избор."

Филип Лхамсурен прекосява 7500 км сам в Амазонската джунгла. „Амазонската джунгла буквално ме погълна. Стъпките, които оставях след себе си, изчезваха за секунди в гъстата растителност. В безбройните потоци откривах пределите на собствената си устойчивост. Под вечната сянка на дърветатa изпитвах неудържим страх и дълбока тъга, детско любопитство и опияняващо възхищение, срещах и лице в лице унищожаването на нашия свят.

Тази експедиция ми отне пет години, няколко пъти щях да загина в джунглата. Нараних любимите си хора, открих приятелства, опитаха се да ме убият, изживях всичко сам, но не бях самотен. В основата на всяко мое действие стоеше връзката с Природата. Връзка, която днес е в огромна опасност, защото човечеството не изпитва отговорност към земните си корени."

 

Автор:
Книгомания
Публикация:
28.06.2020 г. 13:28
Посетено:
991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31384-predstavyane-na-kniga-i-film-pregradkata-na-amazoniya-ot-filip-lhamsuren