Издания / премиери

Представяне на книгата "Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г."

25 юни 2020 г., 19.00 часа, Католическа църква "Свети Йосиф"

Представяне на книгата "Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г."

 

◊ ПОКАНА

На 25 юни 2020 г. от 19.00 часа в Католическата църква "Свети Йосиф", София (на метростанция "Сердика"), ще се състои представяне на книгата "Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г." на гл. ас. д-р Магдалена Абаджиева от Института за български език.

Изданието откроява личността на отец Маурицио да Кастелацо и неговия принос за развитието на книжнината на българите католици. Представени са нови данни за дейността на този мисионер в българските земи и за първи път се публикува негово произведение - пълният текст на Българско-италианския речник от 1845 г. Този писмен паметник се съхранява в Националния исторически музей в гр. София и е най-старият открит засега българско-италиански ръкописен речник.  

С думи за книгата: доц. д-р Марко Скарпа от Кирило-Методиевския научен център към БАН - редактор на изданието, и проф. дфн Марияна Цибранска-Костова от Института за български език към БАН. 

Представянето ще се проведе на открито в двора на църквата. Заповядайте!

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.06.2020 г. 13:41
Етикети:
представяне на книгаМагдалена Абаджиева
Марияна Цибранска-Костова
доц. д-р Марко Скарпа
отец Маурицио да Кастелацо
Ръкописният българско-италиански речник на отец Маурицио от 1845 г.
Католическа църква "Свети Йосиф"
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/31364-predstavyane-na-knigata-rakopisniyat-balgarsko-italianski-rechnik-na-otets-mauritsio-ot-1845-g